Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

О.Сава: Изјава председника САНУ о Косову дубоко неодговорна и усмерена против става СПЦ

„Најновија изјава председника САНУ, Проф др Владимира Костића, дубоко је неодговорна, државно и друштвено штетна. Она није усмерена против једног или два епископа, већ против става целе СПЦ, која је око питања Косова јединствена са највећим делом нашег народа“, поручио је игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић.

Јањић је ово изјавио након што је Костић поновио да „Косово није наше“ а да о томе сведочи реалност која се види када се пређе граница, као и да статус кво не постоји и да га користе они који већ 20 година „уобличавају сопствену државност“.

Јањић, са друге стране, наводи да став СПЦ о КиМ-у „не произилази из јефтиног политикантства, већ је став заснован на вишевековном присуству нашег народа и светиња, целокупној нашој историји и духовном и културном идентитету на коме треба да буде заснована и САНУ“.

„Дефетистичке изјаве проф. Костића су зато дубоко штетне, неутемељене и повређују посебно Србе на КИМ. Најбоље би било када би то коначно схватио и ако не може или неће да нам помогне, макар би било добро да престане да нам константно одмаже“, поручио је Јањић.

Костићева изјава, како је додао Јањић, уједно дубоко вређа углед САНУ и многих честитих људи у њој.

Наводи и да нажалост, став да „Косово није наше“, неретко подржавају они „којима КИМ и светиње никада ништа нису значиле“.

„Они који су књижице КП заменили малограђанским европејством, који раде на промоцији србијанства и дељења српског народа, а који управо СПЦ повезује, без обзира на наметнуте нам границе“.

Костић је наводе о Косову изнео у Прегледу дана на Неwс Маx Адриа коментаришући гостовање владике Григорија који је казао да је његов став о Косову погрешан, те да је Косово „и де јуре и де факто наше“.

Костић му је на то поручио да се „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски.

Извор: Коссев

Фото: Игуман Високих Дечана архимандрит Сава Јањић

 

Став