Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

О. Сава: СПЦ потпуно јединствена по питању КиМ

Очување Косова и Метохије, нашег народа и светиња аманет је који су нам оставили наши преци, а посебно блаженопочивши патријарси Павле и Иринеј. Не прихватање одрицања од ових светолазаревских простора, наших светиња и народа јединствен је став свих епископа СПЦ. Ту никада није било ни најмање разлике и СПЦ је на три последња Сабора јасно изнела свој став о КиМ, o признању, подели итд.

Овај став не произилази из политичких мотива већ из нашег духовног и народног етоса, не значи позив на рат или мржњу јер довољно је овде и земље и неба и воде за све људе добре воље. Уосталом, Црква је осуђивала насиље 1998-1999те на КиМ са свих страна, посебно злочине против цивила и континуирано је подржавала дијалог са косовским Албанцима и међународним представницима, борбу за основна права и слободе свих грађана, као темељ за свако помирење и заједнички живот.

Али, наша Црква је јединствена у ставу да би политичко одрицање од КиМ као дела Србије у било којој варијанти водило нестанку нашег народа и наших светиња и да свако ко би на то пристао, понео би претешко историјско и морално бреме и срамни жиг издаје. Овај став СПЦ је познат и политичким представницима у Србији и целом региону као и целом нашем српском народу, који огромном већином стоји иза њега.

Они који мисле да међу српским епископима, свештенством, монаштвом и верницима постоје и најмања разилажења око овог питања дубоко се варају. Око Косова и Метохије смо јединствени једнако као око учења у Богу и највећим тајнама наше Цркве, јер Косово представља видљиви израз нашег народног завета Христу и без нашег народа и светиња на овом простору, посебно, уз не дао Бог нашу сагласност или срамно ћутање, изгубили бисмо заувек светосавски идентитет, који је наша Црква вековима чувала и који нас чини оним што јесмо.

Извор: Фејсбук

Фото: Фејсбук/

 

Став