Покрет за одбрану Косова и Метохије

Палмер и Брнабић: Компромис је основ будућег споразума Београда и Приштине

(Фото: Тањуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић)

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер рекао је у разговору са премијерком Србије Аном Брнабић да је компромис основа не само дијалога Београда и Приштине, већ и будућег споразума две стране.

Палмер је истакао да САД подржавају процес који води Европска унија и додао да очекује да ће убрзо уследити наставак дијалога, а истакао је важност спровођења Бриселског споразума, оцењујући да се не креће од почетка, јер су многи сегменти, који се односе на побољшање живота грађана, већ спроведени, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Амерички званичник је поручио да је превасходни интерес САД стабилност и безбедност Западног Балкана и похвалио је конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама, попут „малог Шенгена“.

Брнабић је истакла да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње са САД, напоменувши да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа наших земаља.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, премијерка је нагласила да ће Београд остати посвећен дијалогу и да је спреман за његов наставак, али ће, како је објаснила, наставити и да инсистира на потпуној примени досадашњих споразума.

Подршка САД на европском путу Србије

Брнабић је поновила да је Србија посвећена унапређењу односа са суседима, а да је током пандемије допринос сарадњи са земљама у региону посебно био видљив кроз упућивање вакцина, хуманитарне и медицинске помоћи.

Када су у питању евроинтеграције, Брнабић је истакла да је Србија прихватила нову методологију Европске уније и да у наредном периоду очекује позитивне сигнале из Брисела.

Брнабић и Палмер разговарали су и о могућностима повећања економске сарадње и америчких инвестиција на нашем тржишту, уз оцену да су америчке компаније које послују у Србији задовољне постојећим условима.

Србија може да рачуна на подршку САД на свом европском путу, нагласио је Палмер и истакао да је остварен напредак у евроинтеграцијама и реформама, пре свега у домену економије.

Специјални представник Стејт департмента искористио је прилику да похвали позитиван тренд имунизације становништва у Србији и да захвали за успешно спроведену вакцинацију службеника америчке амбасаде у Србији, наводи се у саопштењу.

Извор: Коссев

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print