Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Палмер: САД у потпуности подржавају Лајчака

(Фото: Printskrin YouTube/Al Džazira)

Амерички интереси на Балкану су доследни, оценио је заменик помоћника државног секретара Сједињених Држава за Европу и Евроазију, те специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер (Matthew Palmer). САД у потпуности подржава дијалог који води ЕУ и рад Мирослава Лајчака као посебног представника ЕУ. Нормализација и помирење Србије и Косова било би добро за све у региону.

„Оно што бисмо желели да видимо је снажан, врло жив, просперитетан Западни Балкан, земље у миру саме са собом, у миру са својим суседима и интегрисане у европске институције. То значи чланство у Европској унији (ЕУ) за све државе Западног Балкана, чланство у НАТО-у за све који би донели одлуку да то учине, све који томе теже“, казао је у интервју за бошњачку секцију VOА.

Питање БиХ и Косова су за америчку администрацију одвојена питања.

„Постоји динамика специфична за напоре на нормализацији између Косова и Србије, она је важна и Сједињене Државе у њу улажу знатан напор, енергију и политички капитал. У потпуности подржавамо процес дијалога који води ЕУ и рад Мирослава Лајчака као посебног представника ЕУ. Истовремено бисмо желели да видимо напредак у БиХ на реформском плану, али не повлачимо никакву везу између процеса дијалога Београда и Приштине и онога што се догађа у БиХ. Када то кажем, мислим да је свима јасно да су добре ствари на Балкану производиле позитивне последице на другим местима на Балкану. Ако може доћи до помирења и нормализације између Србије и Косова, рекао бих да је то добро за све у региону, укључујући и БиХ. Ако БиХ може увести реформе потребне за напредак на европском путу, мислим да је то добро за њене суседе. Мислим да је то добро за Црну Гору, за Србију. То је добро за Хрватску, добро за читав регион. Дакле, иако не постоји формална веза, сигурно је да када се добре ствари догоде на једном месту, то помаже да се добре ствари догоде и другде, а ако се лоше ствари догоде на једном месту, то олакшава негативним стварима да се догоде другде у региону. Стога смо посвећени помагању у осигурању позитивних исхода на све начине.

 

Извор: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став