Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Парастосом у цркви Свете Петке у Лапљем Селу обележено 20 година од злочина у Ливадицама

(Фото: Косово онлајн)

Служењем парастоса у цркви Свете Петке у Лапљем Селу обележена је двадесета годишњица од терористичког напада на аутобус “Ниш-експреса” у месту Ливадице, код Подујева, у коме је погинуло 12 путника.

Од последица експлозије када је први од шест аутобуса са српским путницима прелазио преко моста који је био миниран, погинуло је 12 особа, а 43 је повређено.

Јелена Стојановић из Лапљег Села се тог дана налазила у аутобусу. Од последица јаке експлозије погинула је њена рођена сестра Миријана Драговић док је она била тешко повређена. Сада, 20 година на данашњи дан са родбином и пријатељима долази на Мирјанин гроб и чека на одговор ко је убио њену сестру и српске путнике у аутобусу.

“Питате ме ко је крив? Сматрам да је то међународна заједница јер Албанци неће да преузму кривицу и оптуже неког свог. Под притиском би вероватно морали,  али међународна заједница уопште не користи свој утицај да не само овај случај већ и за све остале, изврши притисак да се кривци пронађу. Све се своди у круг, а разрешења случаја још увек нема”, казала је Стојановић.

Албанац Фљорим Ејупи био је једини осумњичени за напад. Осуђен је на 40 година затвора, а потом ослобођен. Горица Шћепановић из Грачанице преживела је напад на аутобус и присутвовала када је суд Ејупиа ослободио оптужби.

“Увек се сећам тога јаука свих у судници када је он изашао, како се одједном чуло то да су сви уздахнули. Било је чудно, он је тако млад, имао је више од 20 година, просто не поверовати да неко тако млад је могао да учини нешто тако, посебно што је он био једини, а то је немогуће да уради једна особа”, казала је Шћепановић.

Парастосу су присуствовали чланови породице Драговић, мештани и представници локалних институција у Грачаници. Књижевник Ратко Поповић обратио се присутнима и поручио да злочин у Ливадицама не сме да се заборави.

“Сведоци смо да починиоци јесу откривени али међународна заједница не жели да види и да не зна за имена и презимена злочинаца која постоје. Правде нема за нас Србе и српски народ, не само на овим просторима већ у српској Крајини и Републици Српској, тако је и овде на Косову. Страдално Косово је опомена да овај датум и жртве нећемо заборавити и окупљаћемо се сваког 16. фебруара”, казао је Поповић.

Срби који су преживели напада на аутобус “Ниш-експреса” покренули су иницијативу да се на месту злочина подигне споменик страдалима, међутим нису добили одобрење и дозволу општине Подујево.

 

Извор: Косово онлајн

 

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...