Покрет за одбрану Косова и Метохије

Пацке из Брисела на рачун Приштине

© AFP 2021 / JOHN THYS
Косово се мора конструктивно ангажовати и уложити значајне напоре у спровођењу свих споразума постигнутих у оквиру дијалога са Србијом и допринети постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом, наводи се у Извештају Европске комисије о напретку такозваног Косова.
 
Како преноси Љајми, такав споразум је хитан и неопходан како би Косово и Србија могли да напредују на свом путу ка ЕУ.
 
У извештају се каже да су политичка нестабилност и пандемија утицали на напредак у спровођењу програма европских реформи Косова који је, како се наводи у извештају, ограничен.
Европска комисија стога позива косовске институције да дају приоритет имплементацији европске агенде.
Извештај о напретку Косова истиче политичку нестабилност на Косову. Такође се спомињу фебруарски парламентарни избори и формирање Владе Косова у марту, али се наглашава да је већи део периода који покрива овај извештај постојала “политичка поларизирајућа атмосфера“.
 
ЕК такође наглашава ситуацију на северу Косова, у смислу корупције, организованог криминала и услова за слободу изражавања, и каже да је ситуација у овом делу и даље изазовна.
Наводи се да Косово има одређени ниво припреме у борби против корупције, али да је то у раној фази.
 
“Током извештајног периода постигнут је ограничен напредак, укључујући истрагу и пресуђивање предмета на високом нивоу”, саопштила је ЕК.
Такође, ограничен напредак је постигнут у борби против организованог криминала.
 
Европска комисија је, међутим, навела да је Косово постигло напредак у борби против тероризма, “посебно у рехабилитацији и реинтеграцији страних бораца и њихових породица”.
 
Међутим, Европска комисија критикује правосуђе, јер се процењује да је спровођење правде и даље “споро, неефикасно и осетљиво на политичке утицаје”. Стратегија владавине права и Акциони план, усвојени у августу 2021. године, виде се као позитивна тачка. ЕК је само једном са “забринутошћу” посматрала намере Косова да провери правосуђе.
 
Извештај такође говори о напретку који је Косово постигло у погледу побољшања путне инфраструктуре и повећања улагања у обновљиве изворе енергије, али наводи да “извори енергије засновани на угљу и даље представљају забринутост”.
 
ЕК је поновила да је реформа јавне управе хитна, пренео је Косово онлајн.
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print