Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Пацоли: Косово мора да подигне глас против злогласног двојца Дел Понте-Марти

Председник Алијансе за ново Косово (АКР), Беџет Пацоли (Бехгјет Пацолли), изјавио је да Специјални суд наноси штету Косову, да се његове оптужбе „заснивају на гласинама које су припремљене и спонзорисане од стране Београда“, те да Косово мора да дигне глас против злогласног двојца Дел Понте-Марти, пише Газета Еxпресс.

„Косово мора да подигне свој глас против злогласног двојца Дел Понте-Марти, за сва понижења која су учинили Косову и његовом народу. Где је трговина органима? Где је жута кућа? Ове две карикатуре, којима су дириговали и које су плаћали Милошевићеви људи, морају да одговарају за сву штету коју су нанели Косову“, изјавио је Пацоли.

Каже да Специјални суд само „доноси штету Косову“ уз оптужбе које се „заснивају на гласинама“, а које су такође, како наводи, припремљене и спонзорисане од стране Београда.

„Недопустиво је да се један тужилац труди да посвађа нашу нацију!“, додао је Пацоли.

Пацолијевој изјави претходило је прво приступање суду бившег косовског председника, Хашима Тачија и бившег председника скупштине, Јакупа Кранићија у Хагу.

Обојица су се изјаснила да нису криви ни по једној од 10 тачака за злочине против човечности и ратне злочине које им Специјализовано тужилаштво ставља на терет.

О томе опширније прочитајте у посебним вестима: Краснићи се изјаснио да није крив; Тачи се изјаснио да није крив; Бранилац: Где су оптужбе за крађу органа?

Тачи и Краснићи налазе се на заједничкој оптужници са Реџепом Сељимијем из ЛВВ и председником ПДК, Кадријем Весељијем.

Некадашња главна тужитељка Хашког тужилаштва, Карла Дел Понте, у својој аутобиографској књизи ‘Госпођа Тужилац – Лов, ја и ратни злочинци’ 2008. године изнела је тврдње о злочинима које су вршили припадници „ОВК“.

Савет Европе именовао је потом за специјалног известиоца Дика Мартија, с циљем да испита наводе о кривичним делима извршених за време и непосредно након оружаног сукоба на Косову.

Потом је и формиран Специјални тим Европске уније за злочине на Косову под вођством главног тужиоца, Клинта Вилијамсона, који је потврдио 2014. године да је прибавио довољно доказа за покретање оптужнице. Одмах затим започет је процес формирања Специјалног суда.

Извор: Коссев

Фото: Коссев

Став