Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Поделе међу Албанцима поводом избора Вјосе Османи

(Фото: КоССев)

Косово је синоћ добило нову председницу, Вјосу Османи. Након два неуспела покушаја током гласања у оквиру првог круга у суботу и још три регуларна круга у недељу, Османи је задобила подршку 71 посланика у косовском парламенту. Међу првима су јој честитали међународни званичници. Честитке стижу и из владајуће странке – Самоопредељења, ЛДК, али и других појединица, међутим, не и од остатка опозиције. Док једни шаљу поруке да је синоћ ступила на сцену демократија, други поручују да тек сада креће борба за демократију.

„Османи ће служити Куртију“, ово је „аутократија“, „пљачка“, „шверц“

„У сесији мрака и ценкања… Косово је отишло у монизам, чиме је причињена непоправљива штета за демократију земље“, поручују из опозиционе ПДК која је бојкотовала синоћно гласање, али и оно претходног дана, које није успешно приведено крају.

Кажу да је синоћ „ауторитарни Аљбин Курти потчинио себи не само своје посланике, већ изабраног председника земље, и оно што је жалосно, чак и опозициону странку попут ЛДК, како би проширио пуну контролу над косовским институцијама“.

„Курти је у почетку поделио ЛДК, затим уценио га је и када му то није било довољно, чак му је запретио и одузео достојанство које му је остало“, наводе из ове странке.

Сматрају да Вјоса Османи „није достојна“, да је „пристрасна“, да ће „заступати интересе Куртија, а не грађана“.

„Вјоса Османи, изабрани председник, никада неће бити важећи председник који уједињује целокупно становништво – већ фигура пословних група, марионета ауторитарне власти и име које је омогућило највећи ударац демократији земље“, сматра опозициона ПДК.

Себе виде као једину опозициону „снагу против ауторитарне владе“, те обећавају да ће се у потпуности ангажовати у одбрани демократског поретка и уставности.

Посланик ове странке, Абељард Тахири, изјавио је да је синоћ виђена „пљачка“, а не победа демократије.

Слично мишљење о себи гаји и ААК.

Обећавају да ће се након синоћног изгласавања Османи залагати за очување уставног система.

И они тврде да су „шверцовани гласови“, те да сада влада „једнопартијски систем“.

„Алијанса ће бити глас народа, уставни стуб и заштитник економије и слободног тржишта. Борба за демократију почиње вечерас. Позивам политичаре и грађане добре воље да заједно бранимо уставне вредности државе рођене из крви слободе“, навели су синоћ из ове странке.

Критике вечерас стижу и из ПСД коју предводи Дардан Молићај.

У објави на Фејсбуку је поручио да се и даље противи Куртијевој влади, те оценио да је био у праву када је Куртија назвао „опасним за односе са партнерима“.

„Курти се ценкао са народним посланицима, куповао гласове и сарађивао са Српском листом, само да би осигурао да постигне циљ – заузимање државе“, казао је Молићај.

И док опозиција шаље критике, Османи је честитао њен противкандидат за председничку функцију, Насуф Бејта.

Он у трећем кругу није добио ниједан глас. Каже да не сматра да је изгубио, већ да је мишљења да су „сви победили“.

Поручио је уједно да је успостављањем институција обележен закључак воље грађана.

Честитку је Османи упутила и прва председница Косова, Атифете Јахјага.

У објави на Фејсбуку поручила је да жели да Османи „буде симбол јединства и гарант уставног, законодавног и демократског функционисања институција“.

Бивша амбасадорка Косова у САД, Вљора Читаку, уз честитку је поручила да би Османи требало да се постара да „елиминише поларизације и политичку мржњу“ на Косову.

У изгласавању Османи синоћ је помогла и једна опозициона странка – ЛДК.

Дванаест посланика ове странке узело је учешће у гласању, чиме је обезбеђен кворум.

Председник ЛДК, Љумир Абдиџику (Lumir Abdixhiku), честитао је Османи на именовању, али и поручио да ће политички субјект на чијем је челу и даље бити опозиција која се суочава са „готово апсолутном влашчу“.

„Нова ера стабилности“

За разлику од опозиције, власт говори о „новој ери“ владања која је званично отпочета формирањем и треће институције, након што је претходно формирана скупштина и изгласана влада.

Међу првима је Османи честитао лидер Самоопредељења, Аљбин Курти који се уједно захвалио посланицима који су је подржали.

„Већ смо успоставили институције и ушли смо у нову еру стабилности и просперитета народа Косова“, навео је у објави на друштвеним мрежама.

Потом је уследио низ честитки чланова ове странке, а једну од њих послао је председник скупштине, Гљаук Коњуфца, који је све до синоћ био и в. д. косовског председника.

Коњуфца је званично предао дужност Османи уз поруку да му је част да јој препусти овај задатак.

„С обзиром на то да је место председника највиши државни положај са ког се мора представљати народ у целини, не сумњам да ће ову дужност вршити часно за људе које представља. Председнице, честитам Вам на новом задатку. Као председник парламента очекујем добру сарадњу“, додао је Коњфуца.

Синоћ је свој глас Османи дао и лидер АКР, Беџет Пацоли, који се на изборима кандидовао на листи ЛДК.

Након гласања је поручио да је срећан што је могао да да свој допринос у одабиру новог председника. Каже да поштује вољу грађана.

„Нисам човек пуњен мржњом или осветом. Јесам и остајем конструктиван и отворен“, додао је.

Честитке стижу из Албаније, али и из Прешева.

Председник Албаније, Ијлир Мета, изразио је уверење да ће Османи „у складу са Уставом Косова, са високом посвећеношћу и одговорношћу служити јединству свих грађана, духу консензуса, дијалогу, јачању међуинституционалне сарадње и одличним братским односима између две земље“.

Казао је да је спреман да блиско сарађује са Османи с циљем продубљивања политичких, економских и културних односа, у интересу грађана и убрзавања процеса интеграције у ЕУ.

Потом је честитку посао и албански премијер, Еди Рама.

Казао је да се избором новог председника Косова закључује институционални оквир и гарантује потребна стабилност.

„Нека то буде добар и успешан посао за грађане“, написао је Рама на Твитеру.

Председник „Националног савета Прешевске долине“, Рагми Мустафа, у честитки је подсетио да је Османи друга председница Косова, те јој поручио да је Прешеву неопходна инситуционална подршка Косова.

„У име Албанаца Прешевске долине позивам председницу Османи-Садриу, у циљу стварања проактивне стратешке политике, посебно у тренутној ситуацији индивидуалних и колективних права, као и успостављања правог политичко-политичког статуса“, ​​навео је Мустафа.

Извор: КоССев
Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став