Покрет за одбрану Косова и Метохије

Породица Риста Јовановића очајна: Код куће га чека тек рођена ћерка Зорка

Фото: Вечерње новости

Породица Риста Јовановића, младића из Подгорице који је на Видовдан ухапшен на Газиместану, шокирана је одлуком Основног суда у Приштини да му одреди притвор до 30 дана, због наводног “ширења националне и верске мржње и нетрпељивости”, преносе Новости.

Они одбацују ове квалификације поручујући да Ристо ништа што му се на терет ставља није урадио.

“Мој супруг ничим није заслужио овакву казну. Ово је срамота и директан притисак на Србе који живе на простору Косова и Метохије. Али сигурна сам да ће он све издржати, храбар је и чврст. Ристо није човек који мрзи било који други народ или нацију, па оптужба да је говорио ‘Убиј Шиптара!’ је чиста лаж. Он је, као што се и на снимку могло видети само певао о Косову, познату песму “Видовдан” и то му је највећи грех”, каже за Теодора Јовановић, мајка тек рођене њихове девојчице Зорке.

Јовановићи су у контакту са адвокатом Јованом Филиповић, која је заступник Риста пред приштинским судом. До њих су дошле незваничне информације да би тамошњи органи могли да га преместе у Централни затвор где су већином Срби.

Породица је најавила подношење тужбе против одлуке Основног суда у Приштини, па се надају да би она могла бити оповргнута, а Ристо пуштен на слободу.

“Страхујем за његово здравље. Ристо је оперисан пре пар година након удеса када је као сувозач пао са мотора и тешко повредио карличну кост. Уграђена му је плоча на предњем делу тела и сваки притисак на њу могао би бити кобан”, каже Теодора, која ових дана велику пажњу придаје тек рођеној девојчици Зорки, како вели, татиној мезимици, која је 13. јуна унела велику радост у њиховим животима.

Она замера што се медији у Црној Гори нису значајније позабавили овим случајем.

“Више су се медији из Србије бавили Ристовим хапшењем, него у Подгорици. Чула сам изјаву Мила Ђукановића да он неће да долази у сукоб ни са једним народом”, каже Теодора.

Велика мука притиснула је Јовановиће, али су они сигурни да ће из ове несвакидашње ситуације на крају изаћи као победници. Њихов Ристо никог на Газиместану није увредио на националној и верској основи, а славио је свој народ, пишу Новости.

“Због тога је он наш јунак”, каже Теодора која се због љубави преселила из Руме у Подгорицу и са Ристом започела нови, лепши живот, и сада једва са тек рођеним дететом ишчекује његов повратак из приштинског казамата.

(Косово онлајн, 01. 07. 2021/Вечерње новости)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print