Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Посланик ПДК: ‘Онлине’ настава у српским срединама „кршење суверенитета Косова“

Школска година у српским срединама на Косову, за разлику од школа које раде при косовском образовном систему, почела је данас онлине путем. Спровођење одлука Владе Србије о почетку онлајн наставе представља „потпуно кршење суверенитета Косова“, ово тврди посланик ПДК, Сејди Хоџа.

Одлуком српског министарства просвете нова школска година почела је данас. За разлику од ученика у централној Србији који су се данас вратили у школске клупе, у српским срединама на територији Косова, тј. школама које функционишу у српском образовном систему, због, како је саопштено, „лоше епидемиолошке ситуације“, настава ће се до даљњег одвијати онлине путем.

Са друге стране, одлуком косовског министарства просвете почетак школске године је одложен за 14. септембар.

Према подацима косовског синдиката просветних радника, преко 9.700 ученика се на Косову изјаснило да није у могућности да похађа онлине наставу иако је косовска влада најавила комбинован модел наставе. Овај синдикат је чак најавио и могућа додатна одлагања почетка школске године при косовском образовном систему, уколико школе до тада не буду биле спремне.

Упркос томе што ђаци у српским срединама на Косову не одлазе у школе попут вршњака у централној Србији, посланик ПДК у косовској скупштини, Сејдиу Хоџа, ово и даље види као „кршење суверенитета Косова“. Затражио је од косовске владе да се њене одлуке примењују за све грађане Косова, преноси РТК2.

„Спровођење одлука Владе Србије о почетку онлајн наставе у школама на северу Косова представља потпуно кршење суверенитета државе Косово. Одлуку Владе Косова да одложи онлајн наставу морају да поштују све општине у Републици Косово, као и сви грађани земље. Као народни посланик и члан Одбора за образовање, хитно захтевам од Владе да се њене одлуке спроводе за све грађане без обзира на етничку припадност како не би користили двоструке стандарде и кршили суверенитет Косова“, наводи се у објави Хоџе.

Извор: KoSSev.info

Фото: RTK2

Став