Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Почеле закулисне игре пред сусрет Вучић – Курти: Ако затреба, укључиће се и Бајден?

Фото: © REUTERS / POOL

Дијалог Београда и Приштине наставља се у уторак преподне у Бриселу, а „ако буде потребе“ шеф дипломатије ЕУ, Жозеп Борељ, поподне ће се на самиту ЕУ САД консултовати са председником Бајденом о исходу разговора Вучића и Куртија, сазнаје Танјуг у Бриселу.

У уторак 15. јуна у Бриселу се од 8.30 наставља дијалог Београда и Приштине састанком на највишем политичком нивоу између председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Аљбина Куртија.

Састанку посредује шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ који ће се касније истог дана у Бриселу састати са председником САД Џозефом Бајденом.

„У зависности шта буде исход разговора Вучића и Куртија, ако ту буде било нешто важно или проблематично Борељ ће о томе обавестити Бајдена у циљу изналажења заједничког приступа ЕУ и САД“, наводе дипломатски извори Танјуга у Бриселу.

У Бриселу су више пута незванично указивали на непредвидивост када је реч о приступу Аљбина Куртија дијалогу Београда и Приштине.

Сада напомињу да се управо због тога не може предвидети ни резултат састанка у уторак нити евентуални следећи кораци у процесу.

Додаје се да је администрација у Вашингтону већ упозната преко специјалног изасланика Метјуа Палмера са последњим дешавањима у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

„Није планирано, али се не може ни искључити да у случају да се саговорници или један од саговорника у дијалогу у уторак не сложи са наставком процеса, то питање Борељ стави пред Бајдена“, кажу извори Танјуга.

У ЕУ наглашавају да се део обновљене трансатлантске сарадње, о којој ће бити речи на самиту ЕУ-САД у уторак, свакако односи на Западни Балкан и дијалог Београда и Приштине.

У нацрту декларације која би требало да буде усвојена на самиту ЕУ – САД у уторак, а у који је Танјуг имао увид, наводи се заједничко опредељење Брисела и Вашингтона за јачањем ангажмана на Западном Балкану укључујући и процес дијалога Београда и Приштине и подршку спровођењу ЕУ интеграционих реформи у региону.

(Спутњик, 10. 06. 2021)

 

Став