Покрет за одбрану Косова и Метохије

Почело суђење Ристу Јовановићу, ухaпшеном на Газиместану

Ристо Јовановић (Фото: РТС)

У суду у Приштини почело је суђење Ристу Јовановићу из Подгорице, ухапшеном за Видовдан на Газиместану, по оптужници да је починио кривично дело “изазивање раздора и нетрпељивости” на Косову и Метохији.

Тужилац терети Јовановића “да је на Газиместану умишљајем и планирањем подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и верских група које живе не Косову”.

“На тај начин је Јовановић јавно и у присуству знатног броја грађана узвикивао ‘убијте Шиптара’, ‘Косово ћемо опрати крвљу’, ‘Косово је Србија’, док је пред медијима рекао да ће Шиптарима бити тесно, чиме је озбиљно угрозио јавни ред и мир”, навео је тужилац, читајући делове оптужнице.

Тужилац тврди да је “подстичући мржњу и нетрпељивост међу етничким групама на Косову, Јовановић извршио кривично дело изазивање раздора и нетрпељивости, које је санкционисано законом”.

Јовановић је након саопштавања оптужнице, на питање судије рекао да се не осећа кривим за дела за која се терети.

“Нисам изговорио или певао нешто што ми се приписује”, рекао је Јовановић и додао да не мрзи ниједан народ.

Јовановић је у једномесечном притвору, а његова адвокатица Јована Филиповић у међувремену поднела је захтев за одбацивање оптужнице и приговор на доказе.

Захтев за одбацивање оптужнице одбијен је у Апелационом суду, а на данашњем рочишту Јовановић се одрекао права на нову жалбу.

Филиповићева је пред почетак суђења навела да је доставила списак са великим бројем сведока, особа које су све време биле поред Риста Јовановића на Газиместану и које једине имају непосредна сазнања о томе да ли је он изговарао оно што му се ставља на терет.

“Приговорили смо на доказе које је прикупило тужилаштво, јер су суштински непоуздани и не тичу се навода из оптужнице. Као доказ одбрана је приложила снимке из којих се види да Ристо Јовановић није подстицао на мржњу”, рекла је Филиповићева РТС-у.

Ристо Јовановић из Подгорице у притвору је у северном делу Косовске Митровице.

(РТС, 19. 07. 2021)

 

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print