Покрет за одбрану Косова и Метохије

Предати посмртни остаци ексхумирани у Кижевку: Курти и Османи поново о „српском геноциду“

Фото: Комисија за нестала лица Владе Србије

На прелазу Мердаре данас је извршена предаја идентификованих посмртних остатака седам лица албанске националности ексхумираних на локацији Кижевак, као и реасоцијација посмртних остатака за два лица албанске националности са исте локације, саопштила је Комисија за нестала лица Владе Србије, а исте наводе потврдила и косовска влада.

Како су саопштили из српске Комисије, посмртни остаци лица страдалих током сукоба на КиМ-у предати су делегацији Приштине од стране представника Београдске делегације Радне групе за нестала лица.

Најавили су и да ће приштинска делегација, након преузимања идентификованих посмртних остатака исте предати породицама ради сахране.

Да је на овом прелазу извршена предаја посмртних остатака седам Албанаца ексхумираних у Кижевку, као и реасоцијација остатака за две особе са исте локације, потврдила је и канцеларија косовског премијера.

„Данас, после 22 године, пет месеци и 25 дана чекања вратили су нам се: Шефћет Забељи (Схефqет Забели), Садри Забељи (Забели), Дибран Руколи (Руколли), Јонуз Руколи (Руколли), Хетем Дељиу (Делиу), Незир Дељиу (Делиу) и Назиф Хоти, који су сахрањени у Кижевку у Србији“, казао је данас Аљбин Курти, који је заједно са породицама несталих и представницима комисије за нестале у Приштини, одао почаст и положио цвеће на ковчеге, саопштили су из косовске владе.

Како су навели, реасоцијација остатака пронађених у Кижевку за две особе извршена је на основу посмртних остатака ископаних пре више година у масовној гробници у Рудници.

„Откриће посмртних остатака две жртве на два различита гробља, доказ је окрутности српске шовинистичке државе, која се вратила на место злочина да по други пут убије своје жртве, ископавајући њихова тела и разбацујући њихове кости у масновној гробници у Србији“, додао је косовски премијер.

Курти је оптужио Србију да је „покушала да закопа истину“, и да је у Резалама 5. октобра 1999. године извршила масакр, који је, како каже, један од доказа „српског геноцида на Косову“.

Казао је да Приштина у Бриселу инсистира на решавању питања несталих, те да су тражили отварање архива – како би се открили подаци о, тврди, другим масовним гробницама у Србији.

У међувремену се огласила и косовска председница, Вјоса Османи, која је казала да је за смрт ових особа чији су посмртни остаци данас допремљени, одговоран „српски геноцидни режим“.

Казала је да је разјашњавање судбине несталих свакодневна обавеза Приштине.

„Правда за жртве је наш циљ и предуслов за трајни мир, док Србија има државну одговорност за држање као таоце судбине преко 1.600 несталих насиљем и скривање чињеница о њима“, казала је косовска председница.

Да ће данас бити извршена предаја посмртних остатака седам особа албанске националности који су ексхумирани у Кижевку, најавили су претходно и Београд и Приштина.

Подсетимо, пре свега шест дана комисија за нестала лица Владе Србије, такође је преузела идентификоване посмртне остатке три лица српске нациналности који су страдали током сукоба на КиМ-у.

Нове примопредаје посмртних остатака стижу након серије састанака приштинске и београдске делегације у Бриселу, на којима се разговарало о теми несталих, али и последње рунде дијалога на техничком нивоу – где је, како су потврдиле обе делегације, договорено отварање архива Београда и Приштине с циљем бржег проналаска несталих.

(Коссев, 30. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print