Покрет за одбрану Косова и Метохије

Председник ЕС: Време да се повуку специјалци, уклоне барикаде и наставе преговори о Лајчаковом предлогу

Фото: Коссев

Председник Европског Савета, Чарлс Мишел, позвао је на деескалацију ситуације на Северу Косова и наставак преговора у Бриселу.

Мишел се обратио синоћ путем Твитера председнику Србије, Александру Вучићу и косовском премијеру, Аљбину Куртију.

„Време је за Србију и Косово – Александра Вучића и Аљбина Куртија, да начине корак назад и доведу до деескалације, укључујући повлачење јединица Специјалне полиције и уклањања барикада“, поручио је Мишел у објави на Твитеру.

Он је уједно назначио да је у контакту са високим званичником ЕУ, Жозепом Борељом, као и да би Вучић и Курти требало да наставе преговоре о предлогу специјалног представника ЕУ, Мирослава Лајчака.

Иако се о предлогу за решавање питања таблица већ неко време говори, из Европске уније до сада није саопштено шта он заправо подразумева.

Габријел Ескобар, заменик помоћника државног секретара за евопска и евроазијска питања и нови изасланик Стејт департмента за Западни Балкан, такође је недавно говорио о предлозима Мирослава Лајчака у интервјуу за Глас Америке.

Казао је да Лајчак има „одличне“ предлоге и да, када је реч о питању регистарских таблица, покушава да обе стране доведе у Брисел да разговарају о одрживом решењу.

„Постоје нека добра решења, али на двема странама је да се договоре да разговарају о томе, оду у Брисел и размотре то питање“, додао је Ескобар.

О предлогу за решавању питања таблица а који је наводно стигао из земаља Квинте и ЕУ, у више наврата говорио је претходно и председник Србије, Александар Вучић.

Подсетивши на то да су на Косову све до средине септембра биле у оптицају статусно неутралне таблице – КС, казао је да се Србија сложила са тим да се оне и даље користе.

„Ми смо рекли нема проблема, можемо да узмемо статусно неутралне таблице и никаквих проблема ту за Србе не би било, али дајте им још неко време, јер и онако готово сви они на југу имају, на Северу добар део, али они (Приштина) су хтели због својих избора да ураде нешто додатно на силу и да додатно заплаше Север“, поручио је Вучић у недавном интервјуу за Курир.

Како је додао, њему је предложено да се таблице српске не скидају, већ да се на уласку на Косово залепе стикери на заставицу – „да се не види ваљда да сте из земље коју они не признају, а за ово друго – даће вам ваљда нешто па да ставите пробу отприлике на ове КС таблице и тиме сте решили проблем“, казао је тада Вучић.

Вучић је поновио да је овакав предлог одбио, те да им је поручио да он на тако нешто неће да пристане.

Дрецун тврди супротно – Приштина одбила стикере

Ово је потпуно другачија тврдња од председника скупштинског одбора за Косово и Метохију Милована Дрецуна, који је ове недеље за Н1 изнео неколико пута информацију да је Косово било то које није пристало на стикере, а на шта је чак и Србија пристала, а што је у складу и са тврдњама других српских званичника раније, с обзиром на наводни договор који се спомињао из 2016.

„Стикери су најједноставније решење, нема скидања таблица, само их прелепите. Зашто Приштина одбија то? Она намеће решења којима покушава да постигне политичке циљеве. Мислим да ће у наредном периоду Курти бити спреман и за још неке сличне потезе“, казао је Дрецун за Н1.

Са друге стране, предлог председника Србије је да се врати све на оно што је било пре 20. септембра, па да се онда преговара.

Подсетимо, косовске власти забраниле су 20. септембра коришћење српских таблица на територији Косова и увеле меру обавезног вађења пробних „РКС“ таблица. Од тог истог дана су у близини прелаза Јариње и Брњак стациониране специјалне јединице Косовске полиције са једне стране, док су истовремено Срби са Севера Косова поставили барикаде недалеко од њих.

Услед тога, грађани нису у могућности да аутомобилима пређу преко ових прелаза, већ морају да препешаче деоницу од неколико километара.

А како то изгледа на Јарињу, погледајте у видеу испод.

(Коссев, 26. 09. 2021)

 

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print