Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

“Председница Косова”: Српски геноцидни режим силовао око 20.000 Албанки, Србија је геноцидна творевина

Вјоса Османи-Садриу (Фото: Фејсбук)

„Само је једна истина о томе шта се десило на Косову, а то је да је Србија починила ратне злочине против човечности и геноцид“, рекла је пре два месеца Кристијани Аманпур, тадашња в.д. косовског председника Вјоса Османи-Садриу. У сличном тону поруке шаље трећи дан за редом од када је ступила формално на исту дужност у недељу и истиче да су нестали, „пали хероји и мученици рата“ – „завет “ и „трајно сећање“. Питање несталих и правда за жртве биће њена „незаустављива обавеза“.

 

 


Пета, односно шеста председница Косова данас је положила заклетву. Састала се са шампионским тимом џудиста и ученицима Института АТОМ. Значајан део дужности тицао се поновног обиласка гробова и обележја из рата ’99.

И у првим данима преузимања дужности, Вјоса Османи-Садриу акценат у јавним обраћањима ставља на оно што истиче као националне вредности албанског народа на Косову, а са друге, на оно што представља симбол зла – „геноцидни режим Србије“.

Како је у најновијем обраћању јавности навела вечерас, данас је одала почаст сећању на, како је објаснила: „најзнаменитије личности које стоје у темељима наше државе“.

„На гробу архитекте државе Косово, председника Ибрахима Ругове, одала сам почаст у знак сећања на овог државника, који је имао храбрости да себи приближи све, како би омогућио мисију да постанемо држава. Косово је стекао са многим пријатељима. Данас јачамо државу и негујемо савезе, јер како је рекао: кућа се чува код пријатеља! У Преказу сам одала почаст успомени на Баћу Адема и породицу Јашари, који нас чине поносним сваког дана у нашем животу, који нас подсећају на тежак пут до слободе и који су истина наше националне борбе за слободу! Он је као командант и многи борци ОВК бранио наше достојанство као народ отпором, непокорношћу, ратом и жртвом. Али је наша борба за слободу имала своје заслуге“.

Османи је потом и овом приликом истакла да Косово „броји око 20.000 жена које је током рата силовао српски геноцидни режим“, те да је „свакој од њих“, одала почаст на спомен-обележју „Хероине“.

„Двадесет хиљада отворених рана, двадесет хиљада хероина за које правда никада није задовољена. Починиоци монструозних злочина морају бити кажњени, држава Косово мора пружити хероинама правду, подршку и достојанствен живот“.

Одала је почаст, излистала је даље, и сећању на нестале: „Постоји преко 1.600 људи о којима се још ништа не зна. Спомен-обележје у част несталих Косова у дворишту Скупштине Републике Косово је наше сећање и свакодневна жеља чланова породице за које ће слобода имати смисао, онда када ће за њихове најдраже бити једна адреса, а изнад свега када буде правде“.

Вјоса Османи је у свом првом говору са позиције косовског председника у недељу у косовској скупштини поручила да ће бити председница свима на Косову.

Истовремено је говорила о „мученицима и херојима рата“, а то је поред „храбрости команданта Адема Јашарија“ и „сваки ОВК војник“, као и сви нестали.

Вучић: Изјаве Османи и Куртија нису охрабрујуће

Петковић упозорио на говор Османи: Отворен анимозитет према српском народу

Поручила је да „правда неће бити постигнута све док српски злочинци не буду изведени пред лице правде“. Уједно, како каже, „мир ће бити постигнут само када се Србија покаје“.

Истакла је и да се међу посланицима налази „преживела силовања српских снага“, да је заменица председника скупштине преживела масакр над породицом Богујевци, да су министри у данашњој косовској влади они који су били сведоци „масакра из Дубраве“, а да се „на челу владе налази премијер који је заиста препознао лице агресора“.

Јуче се такође обратила јавности на годишњицу злочина у Резалима, када је и стигла вест да су идентификовани посмртни остаци у Кижеваку још две особе, које су повезане са убијенима у овом србичком селу 1999.

У понедељак је поновила да се ради о снагама „геноцидног режима у Србији“ које су „опколиле сеоске куће, одвојиле 98 синова и мушкараца од жена, мајки и сестара, и немилосрдно их погубиле“.

Вјоса Османи у својим наступима, редовно истиче „геноцид“ уз Србију. У реакцији на покретање поступка подизања оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија прошле године, на својој Фејсбук страници, тада као председница косовске скупштине, поручила је да Србија „још увек није одговарала за стравичне злочине над невиним цивилима на Косову“.

„Србија је геноцидна држава. И то морамо да кажемо данас и сваког дана на Косову, у Сједињеним Државама, Европи и свуда у свету“, поручила је тада.

Убрзо након тога реаговала је и на изјаву Ивице Дачића поделивши снимак са Дачићевом изјавом на ТВ Хаппy када је поставио реторичко питање „шта да ради са Србима који указују на локације масовних гробница Албанаца у Србији“, казавши да Србију и даље предводе „геноцидни умови“. Иначе, Вјоса Османи више пута је давала изјаве о томе да је „Србија геноцидна држава“

Осим што је нова косовска председница, Вјоса Османи-Садриу већ два пута на изборима осваја појединачно највећи број гласова од свих политичара. На последњим изборима у фебруару освојила је преко 300.000 гласова. Истовремено је и универзитетски професор међународног права.

Фонд за хуманитарно право Косова је пре две године упозорио косовску скупштину да буде пажљива у правним квалификацијама, с обзиром на то да ни после 20 година од окончања сукоба не постоји ниједна пресуда којом се злочини на Косову квалификују као геноцид.

Коалиција РЕКОМ сматра да је „питање несталих у вези са ратом на Косову екстремно политизовано“, да „политичари и лидери удружења жртава повећавају број несталих из своје етничке заједнице, да провладини медији појачавају уверење да су само једни жртве а други ‘злочинци’, и да је потпуно изгубљена цивилизацијска перспектива и хуманитарна димензија проблема несталих особа“.

Наслов и опрема: Покрет за одбрану КиМ

(Коссев, 06.04.2021)

Став