Покрет за одбрану Косова и Метохије

Прелиминарни подаци: СЛ није добила више од 50% подршке бирача у Клокоту, иде се у други круг?

Фото: Коссев

Кандидати Српске листе за градоначелнике успели су јуче да обезбеде више од 50 одсто подршке бирача у девет већински српских општина. Међутим, кандидат ове странке у десетој већински српској општини – Клокоту, није добио подршку више од половине бирача. Клокот ће, на основу прелиминарних података ЦИК-а, бити једна од општина које ће, ићи у други круг.

Као што је и било очекивано, Српска листа остварила је јуче победу на локалним изборима у српским срединама на Косову.

Највећа излазност била је на Северу Косова, где је ова странка уједно забележила најбоље резултате, како када су кандидати за градоначелнике, тако и када су кандидати за одборнике у питању.

Иако је победила у већински српским општинама јужно од Ибра, резултати нису баш толико завидни као на Северу где су кандидати добили преко 80 или 90 одсто гласова, или у Ранилугу, где је кандидаткиња ове странке добила 100 одсто гласова, а због тога што је била и једини кандидат за градоначелника.

У Новом Брду кандидат ове странке, Саша Милошевић, освојио је 64.09 одсто подршке бирача, док је у општини Грачаница Љиљана Шубарић добила 77.71 одсто подршке.

У Партешу, Драган Петковић добио је 75,20 одсто, а Далибор Јевтић у Штрпцу је освојио 59.36 одсто.

Кандидати за градоначелнике Српске листе су у свим овим већински српским општинама задобили подршку више од 50 одсто бирача.

Међутим, то није случај и са Клокотом – тј. десетом већински српском општином.

Владан Богдановић, кандидат Српске листе у овој општини освојио је 41.45 осто подршке бирача од укупно 100 одсто обрађених бирачких места.

Приближну подршку бирача у овој општини добио је и Страхиња Спасић испред грађанске иницијативе Српска народна слога, тј. 36.14 одсто гласова. Трећи на листи је Саша Мирковић испред Народног Јединиства са 22.41 одсто подршке.

Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије, 21 општина на Косову морац́е да одржи други круг избора да би се изабрали нови градоначелници. Међу њима је управо и Клокот.

Закон о локалним изборима налаже да уколико ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова, плус један глас од укупног броја, организује се други круг на којем учествују два кандидата са највећом подршком бирача.

Овај закон уједно налаже да се други круг одржава четири недеље након одржавања првог круга. Кандидат који добије већину гласова на другом кругу избора је нови градоначелник општине.

(КоССев, 18. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print