Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Пронађени посмртни остаци у каменолому код Рашке, Одаловић: На потезу судија, на терену смо

У каменолому у месту Кижевик код Рашке – локације која је предмет провере последњих пет година – јуче су пронађени људски посмртни остаци. Претпоставља се да би то могла бити тела 15 лица са Косова за којима се трага још од завршетка ратних сукоба, али тек следи наставак ископавања и ДНК анализа. На локацији коју обезбеђује МУП Србије налази се председник Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељко Одаловић, који је за наш портал потврдио ове информације.

„Јуче око поднева пронађени су посмртни остаци уз делове одеће. Радове смо према процедури, одмах зауставили, до наредне одлуке суда. Тужилаштво за ратне злочине завршило је свој део посла. Сада поступајући судија одлучује тако што издаје наредбу о динамици, мерама, о томе ко ће присуствовати, и ову одлуку очекујемо у наредних дан-два“, казао је Одаловић, додајући:

„Сада смо на терену. Радићемо сваког дана, укључујући и викенде, док год нам временски услови то буду дозвољавали. О томе сам пичао са судијом”, истакао је.

Локацију обезбеђује МУП Србије, а на терену су уз Одаловића и представнике суда, присутни и форензичари, представници Међународног комитета Црвеног крста, Међународне комисије за нестала лица, ЕУЛЕX-а, косовске радне групе за нестале, косовски форензичари и експерти.

„Наш рад је транспарентан, са нама је врло компетентна стручна екипа. Као што смо поступали и са локацијом у Рудници, тако радимо и на овој, у вези са којом су вршене провере последњих 4-5 година”, додао је.

Одаловић у овом тренутку није могао да да прецизну информацију о томе колико се тела налази на овој локацији, с обзиром на то да су радови како је поновио, привремено заустављени и они ће се наставити чим поступајући судија буде прецизирао мере и динамику како ће се са радовима даље наставити.

Уколико се претпоставке испоставе као тачне, у питању су тела 15 несталих особа са Косова, али је Одаловић нагласио да тек предстоји завршетак ископавања и форензичко испитивање.

„За сада су још увек у питању НН лица. Тек када се обави ДНК анализа, потврђује се њихов идентитет”, рекао је.

Како је Наташа Кандић из Фонда за хуманитарно право јуче објавила, након што су на оближњој локацији у Рудници пронађена тела 47 цивила из села Старо Чикатово и Резала, трага се управо за још 15 цивила – 10 из Резала и 5 из Забеља и Гладног села. У истој објави, Кандић је за њихову смрт оптужила Диковићеву 37. моторизовану бригаду.

Ископавања на локалитету Кижевик започета су у новембру 2015. године, на иницијативу Србије, а на претходно потенцирање косовских званичника.

Претходно је јуна 2014. године на другој локацији у Рудници пронађено 47 посмртних остатака несталих лица са Косова.

Када су у питању локације на Косову за које се претпоставља да се на њима налазе посмртни остаци Срба и неалбанаца, Одаловић такође очекује напредак у наредном периоду.

„На последњем састанку радних група лоцирали смо нека од тих таквих места- Приштинска делегација нас је обавестила такође да спроводе припреме за истраживање неких локација“, казао је Одаловић.

Он није био вољан да прецизира о којим се тачно местима ради, уз напомену да су сада на потезу стручњаци и да је најважнији интерес истраге, односно породица несталих како би се њихови чланови пронашли.

Према последњим подацима 1.643 особе се још увек воде као нестале из сукоба на Косову и Метохији.

Једна од тачака и споразума у Вашингтону, као и нове фазе преговора у Бриселу која је покренута од овог лета је управо питање разрешења судбине несталих особа. Како је у последњој званичној посети у Приштини потврдио специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, поглавље будућег „свеобухватног споразума о нормализацији односа“ о несталима је већ закључено.

Протеклих месеци, ископавања су се вршила и на Косову, при чему су пронађени посмртни остави најмање 9 особа. Иницијално је одређене за ископавање 6 локација, од којих је 4 на гробљу у северном делу Митровице, али како је за КоССев потврдио директор Комисије косовске владе за нестала лица, Куштрим Гара.

О томе опширније: Гара: Посмртни остаци девет особа пронађени за 3 месеца на Косову, ископавања вршена и у К. Митровици

Након што су српски органи званично саопштили да су у Кижевику откривени посмртни остаци, оштро је реаговала косовска шефица дипломатије, Мељиза Харадинај Стубла, која је окривила званични Београд да прикрива злочине почињене на Косову и крије локације гробница убијених цивила“.

Опширније у посебној вести: Стубла: Србија прикрива злочине и гробнице убијених у рату, српско правосуђе деценијама знало за Кижевик

Извор: Коссев

Фото: Вељко Одаловић данас на локалитету Кижевик код Рашке

Став