Покрет за одбрану Косова и Метохије

Протојереј Милија Арсовић у Соколици: Пресвета Богородица да нас чува, као што нас је и јуче сачувала уочи њеног празника

Фото: Радио Косовска Митровица

Православни верници данас славе Покров Пресвете Богородице. 

Поводом храмовне славе манастира Соколица – Покров Пресвете Богородице, свету литургију служио је протојереј ставрофор Милија Арсовић уз појање и молитву игуманије соколичке Макарије и сестринства манастира.

Литургији је присуствовало неколико десетина верника, а услед мера у циљу заштите од корона вируса, служено је у порти манастира.

„Пресвета Богородица јесте та која нас штити, и која се моли за нас, али заиста она помаже свима онима који знају да буду смирени, и да буду молитвени, да се моле Господу Богу, сину њеном, што је дао жртву ради нас и нашега спасења. Увек када се молимо, треба да кажемо ‘Пресвета Богородице спаси нас’, ‘Пресвета Богородице сачувај нас’. Данас, иако је хладно, топло је у нашим срцима. Топло је било тада и нека буде топло увек у срцима нашим, крај овог светог обитеља, крај самог сестринства и да се достојанствено молимо Господу Богу и пресветој Богородици да нас чува, као што нас и јуче сачувала уочи њеног празника. Да будемо сложни, да будемо јединствени“, поручио је протојереј Милија Арсовић.

Манастир Соколица је данас отворен за све вернике, а највише пет особа могу бити у једном тренутку у светињи.

Традиционално, домаћинство за наредну годину и славски колач, од овогодишњих домаћина, преузеле су нове породице, које су се јавиле да следеће године уз сестринство манастира и игуманију Макарију, буду домаћини славе.

Према православном учењу, на данашњи дан 911. године, за време цара Лава Мудрог, Света Дева Марија током службе јавила се окупљеном народу на молитви у Богородичиној цркви у Цариграду.

У четвртом часу свеноћног бденија, верници су угледали Пресвету Мајку Божију са раширеним омофором, односно покровом на рукама, којим је покрила све присутне.

Тако је почео да се слави празник, у народу познат и као Покровица, који прославља Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћанског рода, која моли Господа за милост према грешнима.

Радио Косовска Митровица

Фото: Радио Косовска Митровица

(Радио Косовска Митровица/Коссев, 14. 10. 2021)


 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print