Покрет за одбрану Косова и Метохије

Рама за шпанску телевизију: Признање Косова од стране Србије је последње поглавље у распаду Југославије

Фото: Газета Метро

Извор: Зери (Текст је изворно преведен са албанског)

Премијер Албаније Еди Рама у интервјуу за Радио телевизију Шпаније говорио је и о односима између Косова и Србије.

Рама је рекао да више није као у прошлости, као што сада постоји комуникација између страна и да је признање Косова као суверене државе независне од Србије – последње поглавље болне историје распада Југославије.

„Тензије су део тог процеса. Не можемо очекивати да ц́е се мировни процес одвијати глатко и без тензија. Овде је добра вест да се тензије јављају и нестају јер обе стране ипак комуницирају и покушавају да пронађу потребна решења за људе. Тако да више није као у прошлости. Велика је разлика јер вец́ имамо регионалну сарадњу, са бројним састанцима и сусретима, путовањима, самитима било које врсте. Свакако да је Косово последњи проблем, још увек отворен и нерешен распадом Југославије и без сумње је признање Косова као суверене државе независне од Србије последње поглавље болне историје распада Југославије“, рекао је Рама.

Говорец́и о питању признавања независности Косова и помињуц́и чињеницу да је Шпанија једна од 27 земаља које још увек не признају Косово као независну државу, премијер Албаније је додао да став Шпаније нема никакве везе са било каквим проблемима у вези са Албанцима или са самим Косовом.

„Тачно је, али врло добро знамо да став Шпаније нема никакве везе са било којим проблемом везаним за Албанце или са самим Косовом, вец́ има везе са историјом и њеним унутрашњим проблемима. Слажем се, али овде морамо бити врло јасни, јер нема могуц́ег поређења између унутрашњих проблема Шпаније, у погледу независних или сепаратистичких покрета и одвајања Косова од Србије”, рекао је Рама.

Рама је додао да Западни Балкан мора да учини више да испуни све услове за чланство у Европској унији, истичуц́и да Косово мора даље да напредује са реформама за модернизацију, са одрживим побољшањем економија, са институционалним јачањем.

(Зери/Коссев, 10. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print