Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Распоред Ускршњих богослужења у манастирима и црквама на Косову и Метохији

Фото: Коссев

Православни верници који прослављају Васкрсење Христово по Јулијанском календару у недељу 02. маја славе Васкрс. У току предстојећих Ускршњих празника, у манастирима и црквама на Косову и Метохији биће служене празничне литургије.

У храму Св. Димитрија у Косовској Митровици, данас на Велики четвртак од 17 часова биће служена Јутарња литургија Великог петка са читањем 12 јеванђеља.

Сутра, на Велики петак Царски часови служиће се од 8 сати, изношење плаштанице заказано је за 14 часова, Статије ће бити служено од 18 часова.

Уочи Васкрса, литургија на Велику суботу служиће се од 8 сати, а потом и поноћна литургија за Васкрс.

На дан Васкрса, у недељу јутарња литургија биће служена од 8 сати.

Други и трећи дан Васкрса, понедељак и уторак у храму Светог Димитрија литургија ће се служити од 8 сати.

На Велики петак, у храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице служење Царских часова почеће ујутру од 8 часова, док ће вечерња литургија са изношењем плаштанице почети у 15 часова.

Празнична литургија служиће се и у суботу од 8 часова, а Васкршња литургија у недељу такође од 8 часова.

Данас, Велики четвртак у манастиру Бањска обележен је литургијом Светог Василија Великог која је била одржана од 07:30 часова, а вечерас од 18 часова у овом манастиру почиње Вечерња Служба – Бдење (12 страсних Јеванђеља).

На Велики Петак у манастиру Бањска Царски часови служиће се од 7 сати, изношење Плаштанице од 14 часова, а Бдење – Статије заказано је за 18 часова.

На Велику суботу литургија Светог Василија Великог служиће се од 07:30 часова.

Васкрсење Христово, у недељу богослужење у манастиру Бањска почеће Полуноћницом од 6 сати, у наставку Васкршњим Јутрењем. Литургија Светог Јована Златоустог служиће се од 8 сати, а вечерња служба почеће од 18 часова.

Други и трећи дан Васкрса, понедељак и уторак, манастир Бањска обележаваће Јутрење од 06:30 часова, сат времена касније служиће се литургија Светог Јована Златоустог, а вечерња служба најављена је за 15 часова.

У манастру Грачаница вечерас у 18 часова одржаће се вечерња служба 12 Јеванђеља. На велики Петак у 7 сати служиће се Царски часови, за 15 часова заказано је изношење плаштанице и за 18 часова Статије.

На Велику Суботу служиће се литургија у 7 сати, као и поноћна литургија.

У Приштини у цркви Св. Николе данас на Велики четвртак читање 12 јеванђеља заказано је за 18 часова.

На Велики петак изношење плаштанице служиће се од 16 часова, на Велику суботу Статије је заказано за 7 сати.

Васкршња литургија у недељу биће служена у 5 сати.

(Коссев, 29. април 2021)

 

Став