Покрет за одбрану Косова и Метохије

Родитељи и данас на протесту: Само желимо наставнике и учитеље у школама

Фото: Коссев

Школе на Северу су тренутно једине српске школе, али и на територији Косова у којима се настава не одвија ни у једној предуниверзитетској установи, као ни у предшколским установама, већ ђаци часове похађају на даљину. Због тога што њихова деца скоро месец дана физичким присуством не похађају наставу, али и због недостатка, како тврде, јасних одговора када је у питању образовање њихове деце, данас је протесте наставило седам родитеља.

И у српским и у косовским школама јужно од Ибра данас је коначно почела физичка настава. После скоро месец дана онлајн наставе, у српским школама јужно од Ибра учионице су од данас отворене, док су школе при косовском образовном систему данас званично започеле нову школску годину.

Није тако северно од Ибра. Иако је Министарство просвете Србије у петак предвидело да се од понедељка све школе у српским срединама на КиМ отворе, просветним институцијама на Северу Косова је истог дана у 12.35 достављено још једно обавештење путем мејла који потписује Начелник школске управе за КиМ, а у који је КоССев имао увид.

У међувремену је уследио и други документ у који је наш портал имао такође увид, а који се прослеђивао родитељима. У њему је наведено да је одлуку о наставку примене трећег модела односно наставе на даљину донео Тим за праћење и координисање примене превентивних мера о раду школа, а на основу „додатних анализа индикатора за процену епидемиолошке ситуације, а на захтев Завода за јавно здравље у Косовској Митровици“, и који су показали да је „евидентна трансмисија вируса са повећањем броја оболелих од ковида-19, као и да постоји ограничење у примени мера превенције и сузбијања инфекције у школама“.

Управо због тога, родитељи су се данас упутили у Завод за јавно здравље у Косовској Митровици, где су од др епидемиолога Александра Антонијевића затражили увид у податке о броју новооболелих у српским срединама на КиМ.

У разговору са овом групом родитеља, др Антонијевић их је упутио на јавно доступне податке Завода за јавно здравље које се ажурирано достављају медијима преко Кризног штаба општине КМ.

Једна од мајки указала је и на званичне податке оболелих који су објављени само дан пре него што је донешена одлука да ђаци у школама на Северу настављају часове на даљину.

Она тврди и да им је Антонијевић казао да према подацима, ситуација „није алармантна и да иде на боље“.

Према тим подацима, 23. септембра у српским срединама на КиМ забележено је 8 нових случајева заразе.

„То све говори. Кафићи су пуни, велика је циркулација људи. Не видимо разлога да школе не раде“, кажу родитељи.

И данас понављају да је оваквим „опасним“ понашањем институција, деци угрожено психофизичко здравље, да им се ускраћује основно право, а то је право на образовање.

„За кога раде ове институције? Колико знамо оне треба да буду само у служби грађана. Мислимо на школе и на све јавне институције које учествују у доношењу оваквих одлука“, истичу.

Понављају и да је једини њихов циљ да им деца буду у школама, као и да не протестују политички, већ искључиво за добробит своје а и све остале деце.

Желимо професоре, наставнике и учитеље у школама, само то желимо

Протест ће наставити и сутра, а одласком код начелника ШУ за Косово и Метохију, Ивана Запорожца.

(Коссев, 27. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print