Покрет за одбрану Косова и Метохије

Савет безбедности УН 15. октобра о ситуацији на Косову

Фото: Новости

Савет безбедности Уједињених нација разматраће 15. октобра редован шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову.

Претходна седница СБ УН на којој се разматрао извештај о раду УНМИК-а и стање на Косову одржана је у априлу ове године у видео формату, због пандемије коронавируса.

Та седница остала је упамћена по томе што је по почетку убрзо прекинута, јер су приликом говора представнице Приштине, министарке спољних послова Косова, Донике Гервале били видљиви симболи Косова, због чега је реаговао представник Русије Димитриј Пољански. Он је затражио да се уклони застава Косова јер, како је рекао “тзв. Косово није општепризната држава и приказивање заставе непризнатог ентитета није прихватљиво”.

Уследила је расправа чланица СБ о овом питању, па је пренос седнице прекинут како би се то учинило иза затворених врата, а после обављених консултација, седница је настављена.

И српски министар спољних послова Никола Селаковић, који је говорио на састанку у име Србије, уложио је протест због „злоупотребе видео-формата седнице од стране Приштине за промоцију симбола лажне државе Косово”.

Као и на претходним седницама СБ УН, Америка се и у априлу заложила за то да се мисија УНМИК приведе крају, док је Русија била против тога и потенцирала је важност формирања Заједнице српских општина.

Србију ће на седници 15. октобра представљати шеф дипломатије Никола Селаковић. 

(Косово онлајн, 07. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print