Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Самоопредељење освојило 56 места у Скупштини, креће бројање гласова из дијаспоре

(Фото: Репортери)

По завршетку редовног пребројавања гласова Самоопредељење је тренутно освојило 56, ДПК 20, ДСК 15, АБК 9 посланика у Скупштини Косова, преноси Коха.

Формула по којој Скупштина Косова дели места је “Sainte Lague”. Будући да је 20 од 120 места у Скупштини резервисано за мањине, албанске странке се боре  за осталих 100 места.

Места која остају “празна” као резултат процента гласова које су добиле странке које не прелазе цензус од пет посто, додјељују се парламентарним странкама. По тренутном прорачунима, заједнички проценат странака које нису прешле цензус је већи од 14 одсто. То значи да ће 14 места у Скупштини бити подељено на четири странке које су ушле у Скупштину: Самоопредељење, ДСК, ДПК и АБК.

 

redovni glasovi skupština
редовни гласови скупштина Коха Дитторе

Самоопредељење које, након пребројавања редовних гласова, има 47,85 посто гласова, осигурало је 56 места у Скупштини. Демократска странка Косова као друга са 17,4 одсто гласова бирача, има 20 места у Скупштини. Демократска партија Косова са 13 одсто гласова добиће 15 места, док ће Алијанса за будућност косова бити најмања парламентарна група са девет посланикау парламенту.

Очекује се да ће бројање условних гласова и гласова дијаспоре почети данас.

Извор: Косово онлајн

Став