Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Сведочанства за матуранте Призренске богословије, литургија у Богородици Љевишкој

Фото: Призренска богословија

Богословима шесте генерације обновљене Призренске богословије, уручена су данас сведочанства након успешно положеног матурског испита зрелости.

Сведочанства, као и дело “Задужбине Косова и Метохије” уручио им је лично Епископ Теодосије који је уједно и ректор Богословије, а у присуству изасланика Синода СПЦ, о. Зорана Деврње, разредног старешине оца Никите и осталих професора.

Овим поводом владика Теодосије уједно је данас служио литургију уз свештенство, младе богослове и професоре школе у Богородици Љевишкој – древном саборном храму призренских епископа.

 

 

Подсетимо, школско звоно објавило је прошле недеље крај наставе матураната шесте генерације Богословије у Призрену.

У генерацији је било 9 ученика који ће школовање наставити или у Београду или у Фочи, потврдио је тада за КоССев секретар Епархије рашко-призренске, Милош Перић.

Полагање пријемног испита за упис нове генерације у Богословију ће бити одржано крајем јуна.

Школа Светих Кирила и Методија у Призрену основана је 1871. године као прва средња школа на српском језику на територији тадашњег Османског царства.

Призренац Сима Андрејевић Игуманов, има највећу заслугу за отварање ове школе, који је, у тузи за изгубљеном сопственом децом, основао задужбину којој је завештао сав свој иметак.

Богословија је без престанка радила до 1999. године, када су професори и ђаци евакуисани у Ниш. Тада су у њене просторије ушли призренски Срби, протерани из својих домова, они који нису отишли из свог града.

У мартовском погрому 2004. комплекс зграда је запаљен и уништен, да би потом, након обнове, 2011. године Богословија примила прве ђаке након рата. Прва генерација богослова после рата матурирала је у Призрену 2016. године. Био је то до тада најдужи период од 12 година када су просторије школе биле неприступачне за ђаке богословије.

Призренску богословију завршили су, или су били њени професори, готово све најважније личности српског црквеног живота и новије историје, а међу њима патријарси Варнава, Гаврило Дожић, патријарх Павле и претходни патријарх Иринеј.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 05. 06. 2021)

 

Став