Покрет за одбрану Косова и Метохије

Света Недеља литургијски прослављена у селу Брњача код Ораховца

Фото: Оливера Радић
Литургију су служили парох Великохочански Миленко Драгичевић и парох Ораховачки Милан Станојевић. Овогодишњи колачари су били Димитрије Радић и Драган Шарић из Ораховца, а за наредну годину су се пријавили Милан Витошевић и Вељко Казић. Литургији је присуствовао и председник Привременог органа Општине Ораховац Александар Мицић. После трократног опхода око цркве са барјацима и иконама, вернике су свештеници покропили освећеном водом. Домаћини су у црквеној сали приредили послужење за све.
 
Црква Свете Недеље је ове године дочекала вернике без ограде и дела дворишта. При градњи пута Зрзе- Ораховац ( који још увек није изграђен) срушена је црквена ограда, посечена су велика стабла багрема која су била уз ограду која су заклањала цркву од очију пролазника. Сада је црква огољена, и то је очима верника поред њене усамљености чини тужнијом.
 
У селу Брњачи од 1999. године нема Срба. Чланови породице Лукић су киднаповани 1998. па ослобођени после 12 дана.
А црква Св. Недеље има своју причу. Више пута је у историји рушена. Последњи пут је рушена за време Другог светског рата и људи памте рушитеље јер су били из овог краја и пострадали после од болести. То објашњава чињеницу да је КФОР цркву заштитио 1999. године и она није срушена. У нападу 17. марта само су на цркви разваљена врата, побацане иконе, док је конак црквени запаљен.
 
У прилогу постављам документ који сведочи о обнови цркве из 1975. године који је сачуван у црквеној архиви, а оставио га је један од Ораховачких свештеника из тог времена који је радио на обнови Миливоје Киковић. Он је забележио и име рушитеља.
 
Пут који се гради крај цркве, сем што је заузео део дворишта, утицао је и на оштећења на самој цркви. Неколико дана пре славе кад је свештеник са десетак верника дошао да почисти цркву и двориште, у унутрашњости цркве је било прашине и комада малтера на све стране. Иконе су са иконостаса попадале по поду, а жице и каблови су били на пар места извађени из зида. Полицајци који су на позив свештеника дошли да обаве увиђај, рекли су да се све то десило од детонација при изградњи пута.. Како су жице из зида изашле од детонације мени није баш јасно, ал је и то доказ да је светиња која је под заштитом државе сада оштећена и да изградња пута на метар и по од саме цркве угрожава светињу.
 
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print