Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Сева са Косова! Монахиње славе победу у Црној Гори

Ехо слављеничких бакљада због резултата избора и одбране светиња вратио се синоћ у Црну Гору са Косова и Метохије, из центра српске духовности, Пећке патријаршије, одјеком петарди, бачених из руку игуманије, мати Харитине.

На хиљаде људи изашло је синоћ на улице да прослави исход избора у Црној Гори. Српски и црногорски барјаци вијорили су се у свим градовима Црне Горе, палиле бакље, певало, веселило до касно у ноћ.

Радост због коначне одбране светиња нису могле да сакрију ни монахиње манастира Пећка патријаршија, вековног седишта српских архиепископа и патријарха.

ВИДЕО ОВДЕ 

Резултате избора и победу народа у Црној Гори светиња је прославила неочекивано, али на пригодан и дирљив начин: Игуманија, мати Харитина, бацала је петарде кроз прозор манастира у косовску ноћ.

Ни једно окупљање, литија, па ни прослава због одбране светиња у Црној Гори није прошла без помињања изворишта српске духовности, Косова и Метохије.

У манастиру Пећка патријаршија, споменику под заштитом Унеска крај Пећке Бистрице, на улазу у Руговску клисуру, данас живи двадесетак монахиња.

Мати Харитина у Пећкој патријаршији је више од шест деценија. Колико је емотивно доживела одбрану светиња погледајте у овом  кратком видеу о великој исконској радости у којој су сви као деца.

Спутњик

Фото: ЦрниБомбардер/Википедија

 

 

Став