Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Селаковић: Жртава је било на обе стране, сви чинили злочине; Гервала: Сви знају ко је била геноцидна страна

Седницу Савета Безбедности УН-а посвећену шестомесечном извештају УНМИК-а на самом крају обележили су супротстављени ставови Београда и Приштине о томе ко је крив за сукоб 1999, да ли се догодио геноцид или не, колико је жртава било, са које стране, и оптужбе да друга страна „лаже“.

„Не може да се порекне да су све стране чиниле злочине и да је било жртава на обе стране“, порука је српског представника, насупрот приштинског: „Сви који нас слушају, знају ко је био агресор деведесетих, сви знају ко је била геноцидна страна“.

Након што је раније данас генерални секретар УН-а, Антонио Гутереш, представио свој извештај, своје виђење изнели су министри спољних послова Србије и Косова, Никола Селаковић, односно Доника Гервала Шварц, као и представници других земаља. Такође, речи су на самом крају поново затражили представници Београда и Приштине.

Селаковић је у свом другом обраћању реаговао на, како је рекао, више пута поновљене „лажне тврдње“ од стране представнице Приштине, а поводом тога да је 20.000 Албанки силовано током рата.

„Очигледни су покушаји привремених институција на Косову и Метохији да створе наратив о масовном силовању Албанки и да користе пропаганду и лажи у своје сврхе“, казао је Селаковић.

Подсетио је на то да УНМИК-ов извештај који је данас представљен, садржи податке Комисије косовске владе за признавање и верификацију статуса лица која су доживела сексуално насиље на Косову.

„Назначено је да је још од успостављања Комисије 2018. године до данас 1.414 пријава предато од којих је 912 прихваћено. Зашто представница Приштине наставља да понавља да је 20.000 Албанки силовано, док не помиње жртве српске националности“?!

Селаковић је подцртао да Србија осуђује сваки вид сексуалног злочина током ратних конфликта и да је посвећена да се дође до правде за све жртве.

„Број жртава свакако не умањује стравичан ефекат ове врсте насиља према свакој жртви индивидуално. Али такође, спекулација бројкама не доприносе правди и воде ка политизацији и успорава процес помирења“, подцртао је Селаковић.

Он наводи да је очигледно да је било жртава током конфликта, али, како додаје, на обе стране. Назначио је да Србија има доказе о бројним злочинима који су почињени над Србима на Косову.

„Предуслов за омогућавање заштите права које припадају свакој жртви је рационалан, добро аргументован приступ“, каже Селаковић.

Српски министар се осврнуо и на део обраћања Гервале о „признавању геноцида почињеног од стране Београда“.

„Желим само да истакнем да ће само успети да докажу да Приштина наставља са кампањом пропаганде ширења мржње и отвореног непријатељства према Србима“, тврди Селаковић.

Кроз изјаве које дају на дневном нивоу, они желе да прикажу да је Србија крива за све и да је геноцид почињен према Албанцима, све са циљем да сакрију своју одговорност за почињене злочине

Селаковић такође додаје да се нада да ће Специјализовано тужилаштво у Хагу гонити оптужене што је пре могуће „чиме ће се објаснити косовским Албанцима ко су таоци од оних који шаљу провокативне и тешке поруке, шта се тачно догодило„.

Подцртао је да су највеће жртве у косовском конфликту недужни цивили који су убијени – независно од тога да ли су у питању Срби, Албанци, или друге националности.

Са друге стране, Селаковић додаје да, иако постоје различита гледишта, „не може да се порекне да су све стране чиниле злочине и да је било жртава на обе стране“.

„Управо због тога је важно осудити све злочине и да се саосећа са свим жртвама“, додао је.

Српски министар спољних послова подцртава да сви који знају дефиницију речи геноцид, схватају уједно да га Србија није починила.

„Срби су заправо били жртве пројекта изградње такозване државе косовских Албанаца. Пројекат који се заснива на опасној идеји етнички чисте територије, чему сведоче више од 200.000 Срба са Косова и Метохије који и дан данас нису у могућности да се врате својим домовима“, рекао је Селаковић.

Он је на крају свог говора подцртао да је пре рата у Приштини било више од 40.000 Срба, а да је сада тамо само 20. У Пећи је било 17.000 Срба – сада само неколико монахиња у Пећкој Патријаршији. У Призрену је било 12.000 Срба, сада има 17 породица. У Урошевцу је било 10.000 Срба, а данас само једна породица – свештеника.

„Уверени смо у то да се цивилизован и савремени свет неће сложити са прикривањем њихових злочина и да ће им послати јасну поруку да морају предузети одговорност за своја дела.

Гервала: Сви знају ко је био геноцидна страна
Након Селаковићевог излагања, огласила се косовска министарка спољних послова, оптуживши српског министра за ширење пропаганде.

„Једноставно не помаже да се наставља са пропагандом. Требало би да будете отворени за истински и директан разговор о томе шта се догодило. То ће нам помоћи у будућности много више“.

Поручила му је да ће само истина помоћи Србији да има добре односе са комшијама на Балкану.

„Сви који нас слушају, знају ко је био агресор деведесетих, сви знају ко је била геноцидна страна у агресији деведесетих. И поновићу вам, само истина господине Селаковићу. Само ће истина дати шансу вашој земљи да крене напред“, закључила је.

(Коссев, 13. април 2021)

Став