Покрет за одбрану Косова и Метохије

Сервер: Куртијева одлука праведна, Србија је марионета Русије

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

„Србија постаје вољна марионета која помаже Русији да ствара невоље на Балкану. Више не седи на две столице већ само на антидемократској. Вашингтон и Брисел морају да се пробуде у тој реалности“.

Професор Универзитета „Џонс Хопкинс“ и аналитичар Данијел Сервер рекао да је реципроцитет тзв. Косова према Србији са регистарским таблицама прави принцип.

Он је навео да тај принцип мора да буде примењен успешно.

Према његовим речима, умешаност САД у дијалог може бити од помоћи, али и наглашава да је Београд постао руска марионета.

„Србија постаје вољна марионета која помаже Русији да ствара невоље на Балкану. Више не седи на две столице већ само на антидемократској. Вашингтон и Брисел морају да се пробуде у тој реалности“, рекао је Сервер за Газету експрес.

Сматра да међународни званичници треба да реагују на војну демонстрацију снага Србије према Косову.

„ЕУ и САД треба да кажу Србији да је демонстрација војних снага неприхватљива и да НАТО неће само бранити територијални интегритет Косова, већ ће бити спреман и да ограничи сарадњу са Србијом ако настави да представља војну претњу комшијама“, рекао је Сервер.

Говорећи о реципроцитету, о пробним таблицама за возила са српским регистарским таблицама, уредби која је ступила на снагу 20. септембра, Сервер је сматра исправном.

„Мислим да је реципроцитет прави принцип, али и имплементација мора бити успешна. Још није јасно да ли ће то бити“, рекао је Сервер.

Коментаришући хитан састанак преговарача Приштине и Београда који се одржава данас у Бриселу, Сервер каже да америчко учешће може бити корисно.

„Мислим да САД могу бити од помоћи, али препустићу колегама дипломатама да одлуче о питању директне умешаности. Недостатак је то што би учешће САД довело до притиска са српске стране да се Русија умеша. То би била лоша идеја“, рекао Сервер.

(Косово онлајн/Б92/Нови стандард, 29. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print