Покрет за одбрану Косова и Метохије

Сервер: НАТО да распарча Србију и да брани њене суседе

Фото: Танјуг / Зоран Жестић

Време је да ЕУ и НАТО постану реални у вези са Србијом и да Вашингтон пошаље јасан сигнал да ће НАТО заштитити све суседе Србије од београдских намера, рекао је амерички стручњак за балканска питања Данијел Сервер, преноси Коха.

“Став Брисела је да у ЕУ нема чланства за земљу која гаји територијалне амбиције и не поштује границе својих суседа. Време је да Вашингтон да јасан сигнал да ће НАТО заштитити све суседе Србије од београдских несуседских намера”, каже Сервер

Сервер истиче да председник Србије Александар Вучић жели да уједини Србе у јединствен простор и подсећа да је последњи пут када је Србија то покушала, завршила у рату.

“Србија има осам блиских суседа, сви имају српске мањине, иако је у Бугарској она мања. Шест су чланице НАТО-а Хрватска, Бугарска, Мађарска, Северна Македонија, Црна Гора и Румунија. Код два друга суседа су трупе ЕУ и НАТО-а предане очувању територијалног интегритета – Босна и Косово. Шта се догодило када је Србија деведесетих покушала да прошири свој политички простор и уједини неке од тих мањина у једну државу? Рат са Словенијом, рат са Хрватском, рат са Босном, рат с Косовом и рат са НАТО-ом. Резултат: Срби су напустили суседне земље, а Србији није дат ни један квадратни центиметар суседних земаља “, рекао је Сервер.

По његовим речима, Вучићеве изјаве о напорима да уједини Србе без иједног метка су неистините, јер се у том случају Србија не би наоружавала.

“Да је тако, не би наоружавао Србију руским и кинеским оружјем. Србија се не суочава са војном пријетњом од својих осам суседа. Вучић схвата да ће се, ако Србија постане довољно јака, њени суседи одрећи територија, уместо да ризикују рат. Нема разлога да се мисли да ће се то догодити или да Србија неће користити оружје ако мисли, попут Милошевића, да може да победи”, истиче Сервер.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коха Диторе/Косово онлајн, 21. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print