Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Слободан Јанковић: Пуни повратак КиМ у уставноправни поредак Србије је ствар политичке воље

(Фото: Слободан Јанковић и Томислав Кресовић у "Српском свијету")

Питање миграната, структура дубоке државе у Европи, како се прави једна међународна политика, колико је Турска важна за Европу, однос Турске и Грчке, енергетска стратегија, геополитички и медијски бувљак, да ли ће оживети план Сороша о подели Косова*, вакцинација, теме су емисије “Српски свијет” у којој су говорили др Слободан Јанковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду и Томислав Кресовић, публициста.

Др Јанковић сматра да нам прете три опасности.

“Хоће да се одрекнемо Косова*, а нико се не одриче своје историје. Не само да нећемо да се одрекнемо те земље, него нећемо да се одрекнемо ни нашег Србина држављанина на Косову*. Друга опасност је што желе да нас изнутра преобразе, да постанемо маса којој се управља и трећа опасност је Република Српска, обновљен је притисак на Српску” – каже др Јанковић.

Кресовић истиче да је Сорошева пројекција што се тиче миграната разрађена и тачно се зна због чега је то урађено.

“Мигранти служе да би се разбиле поједине земље и направила једна окупациона ситуација на Истоку и кризно жариште за дужи временски период. Отварају се озбиљна геополитичка питања и како ломити Владе појединих земаља” – говори Кресовић.

 

Др Јанковић каже да се лажни интернационализам засејан у епоси титоизма наставља и даље се само трансформисао у смислу да су бивши комунисти сада евроатлантисти.

“Велики део наше елите није српски у смислу да имају понос што припадају српском народу, да воле свој народ” – сматра др Јанковић.

Др Јанковић је рекао да Ердоган генерише сукобе и да је изашао из оквира у којима је Турска деловала деценијама.

“Ердоган је пореметио систем у коме се налазила Турска и ушао је у многе сукобе. Човек се доживљава и понаша као султан. На све начине показује да се обнавља Османско царство. Такав стил владавине не може да опстане” – каже др Јанковић.

Кресовић наводи да је корона отворила пут за ауторитарно-тиранске владавине.

“Где је народ трпељив биће већи степен ауторитарности. Све указује да је ово највећа криза Европе и европског идентитета од Другог светског рата. Мирише на опасну ситуацију међународних сукоба” – рекао је Кресовић.

Др Јанковић истиче да је важно да правимо политику са српским интересима.

“Хајде да преокренемо сву ову политику која је штеточинска и деструктивна. Хајде да радимо изнутра па ће се променити спољне ствари” – наглашава др Јанковић.

Кресовић сматра да се наставља хладни рат Истока и Запада.

“Америка притиска Европу после пада Трампа. Дубока држава Америке има потребу да управља Европом. Намеће правила Европи, посебно по изласку Британије из Европске Уније. Две мете су им сада битне, Турска и Русија” – каже Кресовић.

 

Извор: ИН4С

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...