Покрет за одбрану Косова и Метохије

Случај Ивановић: „Камере искључила служба безбедности“; Преко сто предложених сведока; Учествује оштећена страна

Фото: Коссев

Данас је у Приштини одржан главни претрес по трећој, допуњеној оптужници Специјалног тужилаштва против осумњичених за умешаност у убиство Оливера Ивановића. Као и поводом претходних оптужница, оптужени су се и данас огласили да нису криви. Новина у поступку је, међутим, то што је сада бивша супруга Оливера Ивановића, Марина Ивановић позвана да приступи суду у својству оштећене стране.

Према трећој оптужници, шест особа се терете за умешаност у убиство Ивановића: Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.

Након што је започет главни претрес, тужилац и адвокати одбране дали су своје уводне речи.

Тужилац Бљерим Исуфај је како преноси РТВ Ким, казао да сматра да постоје докази да су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара и Силвана Арсовић били део организоване криминалне групе која је деловала у Косовској Митровици од 2014. до 2018. године.

„Тужилаштво је става да је најмање три године пре убиства, сво четворо оптужених поступало као криминална група са хијерархијом и организованим задацима“, рекао је тужилац.

Жарко Јовановић и Драгиша Марковић оптужени су за злоупотребу службеног положаја. Према речима тужиоца, Марковић је оптужен за откривање службене тајне и манипулацију доказима на месту убиства.

Данашње рочиште обележиле су и новине.

„Тужилац је данас по први пут истакао да је безбедносне камере искључила нека служба безбедности, није прецизирао која“, казала је у изјави за КоССев, адвокатица оптужене Силване Арсовић, Јована Филиповић.

Она наводи и да тужилац није навео ни један доказ којим повезује Силвану Арсовић са било којим другим лицем које је наведено у оптужници.

„Ми смо инсистирали на томе да са, с обзиром на то да је терет доказивања у оваквим поступцима на тужилаштву, да докажу и доставе било који доказ који би потврдио сумњу да је Силвана познавала лица која се помињу у оптужници, значи не само оптужена лица, већ и она која се спомињу у оптужници“.

Видећемо шта ће и како даље ићи са поступком, поручује Филиповић.

Филиповић је такође потврдила да је бивша супруга Оливера Ивановића, Марина Ивановић позвана у својству оштећене стране, али и да данас није дала свој исказ.

„Данас није дала исказ јер није била припремљена. Она је мислила да је била позвана у својству сведока а не у својству оштећене стране“, казала је Филиповић.

Мишљења да ће Марина Ивановић своју уводну реч дати на некој од наредних расправа, вероватно на следећој.

Брат убијеног Оливера Ивановића, Мирослав, потврдио је за КоССев такође да је Марина позвана у својству оштећеног, али и казао да ће у наставку поступка породица одабрати свог представника.

„У наставку суђења очекујемо позив, и онда ћемо ми одабрати свог представника, који се, истини на вољу, по први пут укључује у тај поступак. Тако да, биће присутан наш представник – представник оштећене стране и укључиће се у тај поступак убудуће“, додао је Мирослав.

Гаши: Предложено око 100 сведока

Након одржаног рочишта у Приштини, новинарима се обратио Том Гаши, адвокат Радета Басаре, који је казао да његов клијент нема никакву улогу у ономе за шта се терети.

„Ја мислим да као полицајац Републике Косово, он никада није дао никакве информације полицајцима у Републици Србији. Ја мислим да уколико тужилаштво сматра да је група Милана Радоичића извршила убиство Оливера Ивановића они морају да подигну оптужницу или фактички да обавесте суд због чега они сумњају у господина Радоичића“, казао је Гаши.

Мишљења је да ће суђење трајати доста дуго, а то поткрепљује тиме да има око стотину предложених сведока.

Гаши је још једном казао да би његов клијент требало да буде пуштен из притвора, назначивши да је више од две године прошло од када је одређен. Сматра и да би притвор требало бити замењен неком другом мером, као што је кућни притвор.

Замена притвора кућним притвором затражена је и за Недељка Спасојевића, док је пуштање уз кауцију тражио и бранилац Марка Рошића, Махмут Хаљими, казавши да је Рошић у време убиства Ивановића спавао.

Лидер ГИ СДП, Оливер Ивановић, убијен је 16. јануара 2018. са више хитаца у леђа, док је улазио у просторије своје странке у Косовској Митровици.

Следеће рочиште у случају убиства Оливера Ивановића заказано је кроз четири датума за август и септембар месец, када ће се, како се очекује, појавити и представник породице Ивановић. Прво ће се одржати 30. августа, па 1. септембра, потом 14. и на крају 17. септембра.

(Коссев, 06. 07. 2021/РТВ Ким)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print