Покрет за одбрану Косова и Метохије

Специјални суд објавио детаље о посетама бившим челницима ОВК

Фото: Репортери

Бивши лидери ОВК ХашимТачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи, Реџеп Сељими и поједини други некадашњи припадници те формације налазе се у притвору Специјалног суда, а недавно су им одобрене посете за блиске сроднике, преноси Репортери.

Специјализована већа Косова дозволила су посете од 15. јула, а први је своју породицу видео Јакуп Краснићи.

Портпарол Специјалног суда Мајкл Дојл, рекао је да су посете дозвољене након успешне кампање вакцинације. Дојл је такође најавио да ће се посете наставити у августу и септембру.

“Сви притвореници имају начине за одржавање личних односа, укључујући посете чланова породице. У складу с медицинским саветима и након успешне кампање вакцинације у притворским центрима, антиковид мере примењене у притворским центрима постепено се укидају и уклањају. Личне породичне блиских чланова породице могуће су од 15. јула 2021.годне”, рекао је Дојл.

Дојл је навео да су притвореници и чланови њихових ужих породица добили детаљне информације о распореду посета. Према Уредби о притвору, блиски сродници укључују супружника, партнера, родитеље, дете, унуке, брата, сестру, баке и деке, младожењу и невесту.

Свима ће бити дозвољено да проводе време са својом родбином у Специјалном притворском центру, а да их радници не надгледају.

На основу поједностављене процедуре састанци између притвореника и посетилаца одвијају се у притворској јединици гдје је дозвољен физички контакт, у окружењу ван видокруга и слуха притворских службеника.

Шеф притвора може наметнути ограничења посета и комуникације, укључујући временска ограничења, на основу дневног плана рада притворске установе и расположивости особља.

Према истој уредби, било која ствар изван притворског објекта, укључујући било коју ствар коју је донео посетилац, подлеже сигурносним проверама.

Специјални суд је у октобру 2020. године за истрагу злочина почињених током рата на Косову, потврдио оптужницу против Хашима Тчија, Кадрија Весељија, Реџепа Селимија и Јакупа Краснићија, због сумње да су починили ратне злочине на Косову током 1998. и 1999. године.

(Репортери/Косово онлајн, 22. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print