Покрет за одбрану Косова и Метохије

Специјалци упали у зграду Општине Грачаница

Специјална полиција упала у Општину Грачаница (Фото Канцеларија за КиМ)
Више наоружаних припадника специјалне јединице полиције упало је вечерас око 19 часова у зграду општине у Грачаница како би проверили да ли се у њој прославља православна Нова година.

 

Специјалци су се са више возила довезли испред самог улаза у општинску зграду и потом наоружани дугим цевима упали унутра.

Претходно је у свим локалним медијима најављен дочек православне Нове године уз музику и печеног бика у центру Грачанице за шта су локалне власти добиле и званичну дозволу од надлежних институција у Приштини. Организатори су такође најавили да ће прослава бити организовано уз поштовање епидемиолошких мера, те да ће инспекцијски органи вршити контролу на терену.

Како је за РТС потврдио општински званичник, специјалцима је било сумњиво то што је у општинској зграду упаљено светло у многим просторијама. У тим канцеларијама су се, наиме, обављале припреме уочи најављеног сутрашњег дочека Нове године.

Председник Србије Александар Вучић гостујући вечерас на РТС-у је потврдио да је 20 специјалаца косовске полиције упало у зграду општине Грачаница.

Специјалци су очекивали да тамо затекну неки састанак, а „јурили су вола на ражњу који је требало да се пече сутра за прославу српске Нове године“, рекао је Вучић.

„Нису ухапсили вола на ражњу и ова акција им је пропала. Ја им поручујем да поштују оно што је потписано. Ово само говори да када неко губи политичку снагу да је спреман и на овакве потезе. Много опасније је то што спремају за референдум, да не дозволе Србима да гласају. То ће изазвати далекоснажне последице. Моја порука је да поштују Бриселски споразум, порука међународној заједници да своје чедо обавесте да морају да поштују споразуме“, рекао је Вучић.

Српска листа осудила упад

Српска листа (СЛ) осудила је вечерас као “бруталан, неоснован и нелегални” упад наоружаних јединица албанских полицајаца у Општину Грачаница и оценила да се тиме “грубо угрожава мир”.

“Овај неосновани упад, без икакавог налога суда представља класичан чин демонтрације силе у српској општини, са циљем застрашивања српског народа”, наводи у саопштењу СЛ.

Српска листа позвала је представнике међународне заједнице да “најоштрије осуде институционално насиље које се спроводи над српским народом” уз оцену да се “такво понашање не може другачије разумети” и да је “ћутање међународних представника у овом тренутку недопустиво”.

Председништво Српске листе позвало је грађане да “остану суздржани, не наседају на провокације и не дозволе да их ови срамни потези Приштине поколебају у намери да остану и остану на својим огњиштима”, наведенио је у саопштењу.

(Радио КиМ, 12. 01. 2022)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print