Покрет за одбрану Косова и Метохије

Спутњик: У Дракулићу код Бањалуке служен помен за 2.315 Срба (551 дете), које су побиле хрватске усташе

(© Фото : Спутњику уступила РТРС)

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић данас је служен помен, положени су венци и цвеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дете, које су усташе пре 79 година зверски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

Венце и цвеће положили су српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, у име Владе РС министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегације Народне скупштине, парламента БиХ, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и председник Скупштине града Младен Илић, пренела је РТРС.

Додик је рекао да жал за српским становништвом у Дракулићу и околним селима убијеним у усташком покољу без иједног испаљеног метка неће престати вековима.

Он је напоменуо да су Дракулић, Шарговац, Мотике и рудник Рекавац подручје страшног злочина који су починиле усташе у Другом светском рату побивши без испаљеног метка 2.315 Срба.

„Међу убијенима на најсуровији начин било је и 551 дете, што је у данашњим условима читава једна школа, а убили су их само зато што су Срби. Одржавања помена њима неће престати и одржаваће се кроз деценије и векове који долазе“, рекао је Додик новинарима.

Цвијановићева је изјавила да је обавеза српског народа да се окупља и искаже поштовање за више од 2.300 Срба, међу којима и 551 дете, које су усташе пре 79 година зверски убиле у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

„Не смемо бити наивни, јер и ови монструозни злочини и геноцидни пројекат НДХ до сада нису кажњени. Било би лепо да је високи представник у БиХ Валентин Инцко дошао овде да се поклони жртвама уместо да нам држи лекције ко је био на правој, а ко на кривој страни историје и да се окане тешких квалификација и бруталности“, рекла је Цвијановићева новинарима у бањалучком насељу Дракулић.

Она је истакла да Република Српска сада, али и у будућности мора бити на опрезу.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Телесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – секирама, ножевима и крамповима.

Извор: Спутњик

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print