Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

“Став патријарха по питању КиМ био веома јасан”

Патријарх Иринеј је оставио дубок траг, али је оставио један важан печат када је пре две године у Грачаници рекао `нема никакве поделе Косова и Метохије`, казао је књижевник и новинар Живојин Ракочевић. Епископ рашко-призренски Теодосије истиче да је “став патријарха Иринеја по питању Косова и Метохије био веома јасан”.

Епископ рашко-призренски Теодосије казао је да је вест о упокојењу патријарха Иринеја примљена са болом и тугом у души, јер како је истако, “њему припада да буде отац свих нас, нарочито на Косову и Метохији”.

“Имао је велико разумевање за Косово и Метохију, за све нас који овде живимо, истрајавамо, опстајемо. Био нам је велика подршка, нарочито мени као епископу, свештенству и монаштву, али и оним верницима, народу који истрајава све ово време и не жели да напусти ове свете просторе”, казао је владика.

Став Патријарха Ириниеја је био веома јасан по питању Косова и Метохије, казао је владика Теодосије.

“Као и свети архијерејски сабор и наш патријарх је сваки пут истицао да се не смемо одрећи наше свете земље, нашег Јерусалима, нашег Призрена, Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице… да је то срце и наша душа. Да ако се одрекнемо Косова и Метохије и ако напустимо ове свете просторе ми више нећемо постојати, нећемо бити оно што су вазда били наши преци и наши свети и да ћемо постати потпуно нешто друго, нама страно и не нама својствено”, казао је епископ рашко-призренски.

Владика је нагласио да речи патријарха Иринеја и такав став “нама уливају додатну снагу, али и обавезу да истрајемо на том путу, да његов завет, али и аманет очувамо”.

“Ја као епископ заиста сам то доживео као аманет мени да истрајемо до краја на овим просторима и да се не смемо никада одрећи нашег Косова и Метохије”, истакао је владика.

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић истиче да је патријарх Иринеј деценијама био присутан на Косову и Метохији “као човек који је дубоко познавао и осећао овај народ”.

“Све сте могли да му кажете, али да доведете у питању српску судбину на Косову и Метохији, то никада нисте могли. Он је оставио дубок траг, али је оставио један важан печат када је пре две године у Грачаници рекао `нема никакве поделе Косова и Метохије. У моју главу и моје срце то не може да дође, не може да дође ситуација у којој би могао да се види Призрен изван друге државе`, казао је Ракочевић, додајући да су Срби на Косову и Метохији у том тренутку осетили јаку подршку.

Ракочевић је нагласио да патријарх никада није сумњао у Косово и Метохију.

“То је исто као митрополит Амфилохије који је имао безгранично поверење у Косово и Мметохију, као владика Атанасије, као они које ми препознајемо на терену, који протеклих деценија не доводе у сумњу да је овај простор наш, културно, духовно и државно, то је њима потпуно природно. Сви посумњамо, али ти људи су путоказ како природно треба сагледавати питање Косова и Метохије”, истакао је Ракочевић.

Новинар и публициста Ђорђе Јевтић казао је да су упокојења патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија велики губици за српски народ и српску цркву, али и велико упозорење да је “драма коју доживљамо са коронавирусом заиста трагична”. Истакао је да је патријарх изузетно волео Косово, те да ће остати упамћен као неко ко се залагао “за опстанак Косова и Метохије у саставу Републике Србије”.

“Његов став је био децидан и потпуни јасан, он је говорио да Косово припада Србији и никоме више, као и да никаква сила не може да то спречи и да отуђи Косово и Метохију. То је било значајно поготову због тога што се у последње време стално говорило о некаквим варијантама, или евентуалне поделе Косов или давања Косова, и он је у свим тим ситуацијама излазио са јасним ставом СПЦ и његовим личним ставом”, казао је Јевтић.

Јевтић се присећа да је патријерх Иринеј редовно долазио на Косово и Метохију, поготово за Видовдан, али да се последњих година осећало његово одсуство.

“Он је на свим тим манифестацијама јасно и гласно говорио шта је Косово за српски народ. Тако је елоквентно, тако је метафорично, лирски и поетично говорио о Косово”, навео је Јевтић.

Опстанак Срба на Косову и Метохији не зависи само од нас истакао је владика Теодосије, “већ зависи од тога колико смо ми верни Богу и колико се уздамо у његову помоћ, колико смо верни Косовском завету и вредностима које су нас и одржале све ове векове”.

“Колико смо сложни, колико живимо у љубави и колико смо несебични да можемо да дамо себе другоме и да жртвујемо себе за оно што је најсветије, а то је Косовски завет. Ако се држимо тога онда за наси има нада и има нам опстанка, а ако буду сви на нашој страни, а Бог на другој онда заиста нема нама будућности, нема нам опстанка”, казао је владика.

Извор: радиоким.нет

Фото: Архив КиМ

Став