Покрет за одбрану Косова и Метохије

Стано: Вучић и Курти 19. јула у Бриселу са фокусом на до сада постигнуто

Фото: Газета Експресс

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Аљбин Курти састају се 19. јула у Бриселу, на новој рунди дијалога Београда и Приштине на високополитичком нивоу, преноси Танјуг.

Са почетком у 14 часова делегације Београда и Приштине прво ће разговарати билатерално са ЕУ посредницима, Ђузепом Борељом и Мирославом Лајчком, а затим ће уследити и трилатерални састанак.

У дипломатсиким изворима напомињу је планирано да се разговори заврше до 18 часова, али да се њихов ”ток и трајање” не могу предвидети у овом тренутку.

“Овај састанак ће се фокусурати на напредак постигнут до сада и следеће кораке у дијалогу који је важан за европске перспективе Србије и Косова”, каже портапрол ЕУ, Петер Стано.

Након најава из Брисела да би ова, ”друга рунда”, директних разговора Вучића и Куртија требало да буде ”добро припремљена” на нивоу експерата, портпарол ЕУ, Петер Стано, за Тањуг наглашава да и не укључује само јавне састанке у Бриселу.

“Важно је да наставе да разговарају и да нема назадовања”, наглашавају у Бриселу.

Додаје се да ће специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, на основу одржаних екпертско- техничких разговора и додатних консултација представити области у којима је могуће доћи до напретка.

У дипломатским изворима у Бриселу за Тањуг напомињу да обе стране у дијалогу Београда и Приштине “знају да је важно да се отворена питања реше” и да се дође до “консензуса и компромиса о нормализацији односа”.

ЕУ, као главни посредник у дијалогу, намерава да у циљу одржања динамике и постизања коначног циља дијалога, првонообавезујућег споразума о нормализацији односа, намерава да сваког месеца организује састанке две стране у Бриселу, речено је Тањугу у седишту ЕУ.

(Танјуг/Косово онлајн, 16. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print