Покрет за одбрану Косова и Метохије

Стефановић са државним секретаром Министарства одбране Немачке

Фото: Министарство одбране Србије

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић састао се данас са државним секретаром Министарства одбране Немачке, Томасом Зилберхорном.

Потвђујући састанак, из српског министарства одбране нису непосредно навели да је актуелна ситуација на Северу Косова била тема састанка. Међутим, Стефановић је, према наводима у саопштењу за медије, навео да су „актуелни једнострани и крајње неодговорни потези привремених приштинских институција апсолутно неприхватљиви, наносе штету бриселском дијалогу и да утичу на дестабилизацију целог региона“.

Такође, Стефановић је у разговору са Зилберхорном навео да разуме да Србија и Немачка имају различите ставове по питању једнострано проглашене независности Косова, али да безбедносна ситуација на Косову не дозвољава смањење бројног стања снага КФОР-а.

Секретар Зилберхорн истакао је значај наставка процеса дијалога Београда и Приштине за стабилизацију ситуације у региону.

У саопштењу министарства одбране Србије наводи се да су Стефановић и Зилберхорн констатовали да односе Србије и Немачке карактерише интензивна сарадња на свим пољима и развијен дијалог на високом нивоу, уз обострано настојање за даље унапређење.

Сарадња је такође у области одбране развијена, садржајна и разноврсна док је немачки парламентарни државни секретар потврдио спремност немачке стране за интензивирање сарадње у области одбране.

На Северу је актуелна десетодневна блокада магистралних путева на Јарињу и Брњаку, а са друге стране појачана дипломатска активност међународних представника према Београду и Приштини.

Услед новонастале ситуације, КФОР је увећао број, како су то описали – рутинских патрола, како на Северу, тако и на целој територији Косова. А на Северу је данас ситуацију из хеликоптера надгледао и командант КФОР-а.

(Коссев, 29. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print