Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Стејт Департмент: САД ће подржати рад на споразуму усмереном ка узајамном признавању

Фото: Коссев

„Сједињене Америчке Државе спремне су да подрже рад на свеобухватном, обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије, усмереном ка узајамном признавању“, огласио се амерички Стејт департмент.

Након најаве о наставку разговора у Бриселу 11. маја, поручују да подржавају дијалог под покровитељством ЕУ и подстичу стране да се поново укључе у овај процес „са осећајем хитности“ да се позабаве и техничким и политичким питањима.

„Сарађиваћемо са Србијом и Косовом на спровођењу њихових обавеза из Вашингтона у знак подршке циљу пуне нормализације“, додају уједно из Стејт Департмента.

Поручују да су САД посвећене пружању подршке земљама Западног Балкана на њиховом путу ка европским интеграцијама и чланству у кључним европским и евроатлантским институцијама.

Додају и да раде са земљама Западног Балкана и европским партнерима на унапређењу управљања, владавине закона и антикорупцијских реформи – као и на промоцији независних медија и живахног цивилног друштва – које ће ојачати европску перспективу региона и унапредити дугорочан и сталан циљ целе Европе, слободне и мирне.

„Посвећени смо помагању земљама Западног Балкана да продубе сопствена регионална економска партнерства, постигну своје климатске циљеве, супротставе се руској енергетској принуди кроз диверзификацију и развој чисте енергије и боре се против корупције и организованог криминала. Такође желимо да помогнемо региону да расте и напредује, истовремено штитећи стратешку инфраструктуру и индустрију од злоћудне праксе Кине“, додаје се у саопштењу.

Истичу да САД цене партнерства у одбрамбеном и безбедносном простору, укључујући и њихове најновије савезнике у НАТО-у – Црну Гору и Северну Македонију.

Поздрављају и напредак који су Албанија и Северна Македонија постигле на критичним реформама, те истичу да настављају да подржавају отварање преговора о приступању ЕУ са ове две земље у јуну.

Коментарисали су и спекулације о промени граница на Западном Балкану.

„Недавне неоправдане спекулације о промени граница на Балкану по етничкој линији ризикују да подстакну нестабилност у региону и побуде сећања на прошле тензије. Стабилна, просперитетна будућност Западног Балкана мора се заснивати на добром управљању, владавини закона, мултиетничкој демократији и поштовању људских права и основних слобода“, наглашавају из Стејт департмента.

Словеначки портал „Нецензурисано“ објавио је средином априла нон-пејпер који је, како су тада навели, упућен из кабинета словеначког премијера Јанеза Јанше у Брисел, и то још у фебруару. У овом докуменут су, између осталог, изнете идеје за поделу Босне и Херцеговине, припајање Републике Српске Србији и уједињење Косова са Албанијом.

И док Стејт департмент коментарише спекулације о промени граница на Западном Балкану, у јавности је процурео још један наводни нон-пејпер – али конкретно о решавању косовског питања.

Документ подразумева укратко – „независне, суверене, једнаке државе са својим међународним границама/пограницама“, а „према међународном праву“.

На Косову би се створио „аутономни округ северног Косова“ у складу са законима и Уставом Косова. Аутономни округ Северно Косово обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села.

Документ такође предлаже посебан статус за Српску православну цркву. Према овом документу, заштићена подручја треба да укључе више од 40 цркава и културних знаменитости.

Србија, након ратификације правно обавезујућег споразума, дужна је да „неће ометати чланство Косова у међународним и регионалним организацијама“.

Коха Диторе која је и објавила овај документ, јавила је да је реч о плану које су припремиле Немачка и Француска, али и да нису успели да потврде аутентичност. Са друге стране, навели су да су „неке“ дипломате „мање-више потврдиле да су тачке споменуте у њему у складу са оним за шта се очекује да се разговара у дијалогу“.

Наводе овог медија демантовале су јутрос француска и немачка амбасада у Приштини, док је Европска унија поручила да он не одражава њихов став, те да им такав документ није достављен.

(Коссев, 27. април 2021)

Став