Покрет за одбрану Косова и Метохије

Стикери уместо таблица: Приштина каже да је у Бриселу договорен нацрт предлога и да се чека Београд

© AP Photo / Visar Kryeziu
Главни преговарач Приштине Бесник Бисљими рекао је вечерас да је на састанку у Бриселу постигнут начелни договор о повратку слободе кретања између две стране, а да се чека пристанак Београда.
 
Бисљими је после састанка са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком рекао новинарима да неће бити трилатералног састанка са Београдом, али да је договорен нацрт од три предлога који предвиђају повлачење специјалних јединица, распоређивање јединица КФОР-а и уклањање барикада на административним прелазима.
 
Он тврди да је постигнут нацрт предлога за “деескалацију ситуације на северу КиМ” и да се чека одобрење Београда.
 
Према овом споразуму, како је рекао, Кфор ће у суботу бити распоређен на прелазима Јариње и Брњак, а затим би уследило повлачење косовске полиције, као и барикада на прелазима.
Он је навео да споразум предвиђа и да од понедељка Београд и Приштина користе стикере (налепнице) уместо да мењају таблице.
 
Навео је да је то привремено и да ће се формирати радна група која треба да пронађе трајно решење за слободу кретања возила.
Бисљими је рекао да је током дана било више састанака са Лајчаком који су били билатерални и да је Лајчак затим посредовао између страна, пренео је Танјуг.
 
“Наш циљ је био јасан, да постигнемо деескалацију и одржимо реципроцитет са регистарским таблицама”, рекао је Бисљими.
У делегацији Београда Танјугу је у Бриселу потврђено да никакав договор са Приштином још није постигнут.
 

Лајчак: Преговори се настављају

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак написао је вечерас на Твитеру да састанак у Бриселу још није завршен и да се преговри настављају како би се нашло решење актуелне кризе на северу Косова и Метохије.
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print