Покрет за одбрану Косова и Метохије

Столтенберг: НАТО сарађује са КБС на основу првобитног мандата, неке чланице билатерално „на основу новог мандата“

Фото: Видео принт

„НАТО ће наставити да сарађује са Косовским безбедносним снагама на основу њиховог првобитног мандата. То је оно што ми подржавамо“, казао је данас генерални секретар НАТО-а, Јанс Столтенберг, који борави у посети Косову. Изражава наду да ће доћи до политичког решења за Косово. Са друге стране Столтенбергу стиже честитка косовске председнице – „на подршци КФОР-а у обучавању КБС, који спроводи процес транзиције у војску у складу са стандардима НАТО-а“.

Генерални секретар НАТО-а, Јанс Столтенберг, започео је своју посету Косову у Кампу Бондстил, где је одао пошту спомен плочи преминулом сину америчког председника Џозефа Бајдена. Потом се у седишту КФОР-а састао са генерал-мајором Франком Федеричијем.

Столтенберг се у међувремену састао и са косовском председницом, Вјосом Османи и премијером, Аљбином Куртијем, као и са министром за заједнице и повратак, Гораном Ракићем.

На крају своје посете Столтенберг је на војном аеродрому у Приштини одржао конференцију за штампу која је каснила управо због ових састанака.

Каже да му је било драго што је са њима разговарао, јер је како наводи, битно наставити блиску сарадњу. Имао је поруку за ове политичке званичнике.

„НАТО ће остати овде, наша мисија КФОР-а је заснована на условима, и КФОР је овде како би помогао да се створи сигурно окружење за све заједнице на Косову, такође снажно подржавамо долазак до политичког решења“, нагласио је Столтенберг.

Подрављамо то што Приштина наставља да поштује Споразум о уласку КБС на Север

Косовска влада послала је недавно Тужилаштву споразум који су закључили НАТО и некадашња власт на Косову 2013. године, о забрани уласка Косовских безбедносних снага на Север Косова, без претходне сагласности НАТО-а.

Столтенберг је потврдио да је данас са Куртијем разговарао и о овом споразуму.

„Поздрављам то што косовске власти поштују споразум који смо закључили 2013. године, да Косовске безбедносне снаге не би требало да бораве на Северу без претходне сагласности КФОР-а и НАТО командира“, казао је Столтенберг.

Прецизирао је да то показује осетљивост ситуације и њене изазове.

„То је најбољи начин како би се нашао прави баланс, и да се избегну ситуације које могу да поткопају и ослабе покушаје да се пронађе политичко решење и избегне крај који би поткопао дијалог Београда и Приштине“, казао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а назначио је да је неопходно међусобно поштовање између људи независно од језика, порекла и националности, те да се морају превазићи разлике.

Повезан текст:

Столтенберг: Мандат КФОР-а јасан, то је резолуција 1244, свих 30 савезника посвећено мисији

НАТО сарађује са КБС-ом на основу његовог првобитног мандата

Столтенберг је са Куртијем разговарао и о трансформацији КБС-а, те сарадњи ове институције са НАТО-ом.

Подсетио је да је након што је косовски парламент изгласао закон о трансформацији КБС-а још 2018. године, рекао да је до тога дошло у лоше време.

„НАТО ће наставити да сарађује са Косовским безбедносним снагама на основу њиховог првобитног мандата. То је оно што ми подржавамо и мандат око којег смо се усагласили да спроведем“, казао је Столтенберг. Ипак, додао је да постоје неке чланице НАТО алијансе које не мисле исто.

“Неки савезници су се договорили на билатералном нивоу да раде (са КБС-ом) на основу новог манданта. Али НАТО као аллијанса, као институција, наставиће да пружа подршку на основу првобитног мандата”, истакао је.

Вјоса Османи се захвалила на подрши за трансформацију КБС у војску

Супротно Столтенберговим изјавама косовска председница у свом саопштењу за штампу након састанка, навела је да му се захвалила, осим на „круцијалној улози коју је Алијанса одиграла у ослобођењу Косова и тренутном доприносу за мирно и безбедно окружење“, и на подршци КФОР-а у обучавању КБС, који спроводи транзициони процес у војску у складу са стандардима НАТО-а, како би завредео да постане члан ове организације“.

Курти: КБС континуирано ради и посвећен унапређењу у модерну војску

И косовски премијер АЉбин Курти је на одвојеном састанку са првим човеком НАТО-а имао КБС за тему. Нагласио је „рад и континуирану посвећеност унапређењу КБС у модерну војску“ која је „у служби свих грађана Косова“. Како је јавила агенција Косовапресс, Изразио је спремност КБС-а да прошири своје партнерство са НАТО-ом, да допринесе миру и безбедности на међународном нивоу.

Чланство у НАТО немогуће уколико се не сагласе све чланице

Столтенберг је казао да је на путу Косова ка НАТО-у неопходно фокусирати се на реформе, изградњу капацитета – што и, како каже, НАТО ради заједно са Косовом.

Ипак, када је у питању учлањење Косова у НАТО, Столтенберг је подсетио на то да постоје четири чланица ове институције које не признају независност Косова.

“То одражава политичку стварност. Ја сам био премијер Норвешке када смо одлучили да признамо Косово. Ипак, чланице имају различита мишљења и право да доносе своје одлуке. Чланство у НАТО-у је засновано на консензусу, потребно је да се све чланице сложе. Једини начин за било кога да добије чланство у НАТО-у је да се тридесет чланица сложе. Мислим да је сада Косову потребно да се фокусира на наставак труда за реформе”, казао је Столтенберг.

О изградњи базе КБС у Ј. Митровици: Није на НАТО-у да улази у друге аспекте
На питање новинара КоССев портала о ставу НАТО-а поводом најаве Приштине о изградњи базе КБС-а у Јужној Митровици, Столтенберг каже:

“Ми смо у позицији где пружамо подршку и радимо са КБС-ом под њиховим првобитним мандатом – то је изградња капацитета, едукација и тренинзи. Није на НАТО-у да улази у друге аспекте. Могу само да кажем да су ово осетљива питања и питања која истичу важност поштовања чињенице да постоје различити ставови, и да се не ради било шта што може да поткопа напоре да се пронађе политичко решење и напредак постигнут у дијалогу Београда и Приштине“.

Позвао је Косово да ради на постизању решења у дијалогу којим посредује ЕУ те нормализацију односа, како због односа између Београда и Приштине, тако и односа Косова са међународним организацијам укључујући НАТО.

(Коссев, 01. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print