Покрет за одбрану Косова и Метохије

Судски прогони Срба на КиМ: Суђење Горану Станишићу

Фото: Косово онлајн

Адвокат Љубомир Пантовић, бранилац Горана Станишића оптуженог за ратни злочин, изјавио је за Косово онлајн да је његовом брањенику јуче окончано суђење завршним речима тужилаштва и одбране и да по питању пресуде, која ће бити донета 5. октобра, није оптимиста.

Станишић, коме је суђење почело пре годину и по дана, ухапшен је још 20. јула 2019. године са оптужбом да је са непознатим лицима извршио ратни злочин у свом селу Словиње код Липљана, и то убиство 12 мештана тог села, подсетио је Пантовић.

“Тужитељка поступа на један некоректан начин, тотално супротно закону, јер у поступању мора једнако да цени доказе који оптужују окривљеног, али и доказе који га ослобађају, потпуно је занемарила све изјаве које су сведоци раније давали о истим злочинима, а за које се Горан терети. Она узима у обзир само изјаве сведока које је она саслушавала, из 2019. после његовог хапшења, у којима га сви сведоци препознају као извршитеља злочина“, рекао је Пантовић.

Појаснио је да су од истих сведока, две и пет година након извршеног злочина, истражитељи Хашког трибунала узимали изјаве, у којима се Станишић не помиње, а 22 године касније сад сви говоре “то је он“.

Што се тиче процесног дела, судијско веће је доста коректно водило поступак, каже Пантовић.

“Прихватили су све моје предлоге, да у изјавама сведока који су раније саслушавани нису спомињали Горана Станишића. Заиста су били фер, иако се тужитељка оштро томе противила, под изговором да није познато одакле су те изјаве, иако је наследила цео предмет“, рекао је Пантовић, и додао да јој је указивао да су изјаве у предмету у тужилаштву.

Додао је да је инсистирао на суду да сведоци нису кредибилни, јер им се изјаве нису поклапале, нису могли да се сете шта су рекли хашким истражитељима, и иако би потврдили свој потпис на изјави, говорили су да то нису рекли.

“Када би се овај случај било где друго судио у Словенији, Бугарској, Румунији, Горан би био ослобођен, међутим овде је ситуација другачија, судије које би хтеле да суде фер и поштено, не смеју од страшног притиска јавности. Нема дана да приштински званичници не помињу геноцид. Нисам оптимиста, превише је јак притисак јавности“, рекао је Пантовић.

Према Кривичном закону СФРЈ, који је важио у време извршења кривичног дела, запрећена казна за ратни злочин је 15 година.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Косово онлајн, 01. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print