Покрет за одбрану Косова и Метохије

Суђење Гуцатију и Харадинају почиње сутра

Фото: GazzetaExpress

Суђење председнику Удружења ветерана ОВК Хиснију Гуцатију и потпредседнику Насиму Харадинају, поводом оптужби за ометање рада тужилаштва и застрашивање сведока, почеће сутра пред Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу, преноси Танјуг.

Према проценама суда, суђење би могло да се заврши 17. децембра ове године.

На почетку суђења најпре ће тузилаштво прочитати оптужницу и образложити њене наводе, након чега ће оптужени имати прилику да се кратко изјасне о кривици.

Потом ће суђење бити настављено саслушањем сведока 18. октобра.

Гуцати и Харадинај оптужени су за ометање рада тужилаштва и застрашивање сведока, јер су неовлашћено открили заштићене информације укључујући и податке о потенцијалним сведоцима, који су се налазили у тим досијеима, а које је Удружењу доставила непозната особа.

Током суђења тужилаштво планира да позове три сведока и имаће четири дана за њихово саслушање, кој би требало да се оконча до 9. новембра, након чега ће одбрана позвати своје сведоке, односно представити своје доказе.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Они се потврђеном оптужницом терете за четири кривична дела – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

У оптужници се наводи да су они најкасније, од 7. до 25. Септембра 2020. године, на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

“Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа”, наводи се у оптужници.

Подаци који су објављени су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласлаа косовска скупштина.

Гуцати и Харадинај терете се да су поменутим радњама повредили тајност поступка, вршили одмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

(Kosovo online, 06. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print