Покрет за одбрану Косова и Метохије

Суђење Мустафи почиње у среду, Тачију вероватно неће пре следеће године

Фото: Коссев

Суђење бившем припаднику ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине на Косову 1999. године, почеће сутра пред судом за злочине ОВК у Хагу.

У Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу данас би требало да буде одржана седма статусна конференција у процесу који се води против некадашњих шефова ОВК Хашима Тачија и још тројице оптужених за низ ратних злочина на Косову.

Ова конференција послужиће да се провери докле се стигло са припремом суђења. Наиме, тужилаштво треба да обелодани комплетну документацију одбрани до 27. септембра и суд занима докле су стигли са тим послом, али и да ли су завршили све своје истражне радње, како је то било најављено.

Тужилаштво је раније говорило да ће бити спремно за суђење у јуну 2021. године, али је одбрана рекла, да, у јуну, али 2022. године.

У међувремену и даље стоји позив жртвама да се јаве и оне ће то моћи да учине и добију тај статус све до краја изношења поступка од стране тужилаштва. Колико ће то трајати, у овом тренутку није познато. Познато је да је тужилаштво за сада припремило око 300 сведока који би требало да буду испитани током овог процеса.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими, Јакуп Краснићи оптужени су за убиство, мучење, терор и друга кривична дела из корпуса ратних злочина и злочина против човечности против више од стотину Срба, Рома, Ашкалија и Албанаца у периоду од ’98 до ’99 године на територији Косова и на северу Албаније.

Сва четворица оптужених негирала су да су починила ова кривична дела и више пута тражила да буду пуштена на слободу, како би из Приштине, односно градова у којима бораве припремали ово суђење, али то суд никада није дозволио.

Претпоставља се да је основни разлог опасност од утицаја на сведоке, али и подривање рада суда, због чега је тужилаштво прибегло једном неуобичајеном поступку, а то је да обелодани неправоснажну оптужницу, управо због тога што су страховали да може доћи до проблема и оптужили су тада Тачија и остале да подривају рад суда.

Очекује се да ће и на овој припремној конференцији одбрана затражити да Тачи и остали буду пуштени, а о томе ће суд одлучивати у наредном периоду.

Наредна статусна конференција као припрема суђења требало би да буде одржана 29. октобра, а само суђење вероватно неће почети пре следеће године.

(Н1/Коссев, 14. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print