Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Тако је говорио патријарх Иринеј: Србија без светиња и КиМ није Србија

Српски патријарх Иринеј био је изузетно везан за Косово и Метохију и увек истицао да српски народ не може да се помири са тим да Косово буде изван Србије.

„Ако ми заборавимо Косово, заборавиће и нас Косово… Србија без светиња и Косова није Србија. Србија без Косова је без душе, без ума и срца“, говорио је Иринеј.

„Да царски Призрен, у коме су царовали Милутин и Душан. Да Пећка патријаршија, која је званична резиденција српског патријарха и српске цркве буде изван Србије, то у нашу главу не може да уђе“, истицао је српски патријарх.

Наводио је и да је подела Косова и нове границе нису прихватљиве.

„Подела Косова и нове границе, о чему неки говоре, за СПЦ, али и за већину становништва, нису прихватљиво решење, Србија без Косова и Метохије није Србија. Као када човек када му изваде срце, он више није жив човек“.

Извор: Спутњик и Стање Ствари

Фото: © Tanjug / OKSANA TOSKIC

Став