Покрет за одбрану Косова и Метохије

Танин: Нерешена ситуација Српкиње у Ђаковици, важна промоција и заштита права свих повратника

Фото: Коссев

„Омогућавање сигурног, достојанственог, одрживог повратка и реинтеграција свих повратника од суштинске су важности за будућност Косова као демократског и мултиетничког друштва“, огласио се вечерас специјални представник генералног секретара и шеф УНМИК-а , Захир Танин.

Танин је подсетивши на недавна дешавања у вези са, како је казао „нерешеном ситуацијом“ српске повратнице из Ђаковице, Драгице Гашић, указао на важност промоције и заштите права свих повратника, а како би се олакшао одржив повратак и реинтеграција у локалне заједнице.

Позвао је централне и локалне институције на Косову да у сарадњи са цивилним друштвом и локалним заједницама обезбеде повољно окружење за све повратнике.

„Омогућавање сигурног, достојанственог и одрживог повратка и реинтеграција свих повратника од суштинске су важности за осигуравање будућности Косова као демократског и мултиетничког друштва заснованог на поштовању људских права и владавини закона и од виталног је значаја за унапређење шире изградње поверења међу заједницама и напора за помирење“, казао је Танин.

Данас је уједно и немачки амбасадор у Приштини, Јорн Роде (Јöрн Рохде), позвао грађане Косова и институције да подрже процес повратка, јер, како је рекао, то је основно људско право.

Из мисије ОЕБС-а на Косову такође су у изјави за КоССев указали на важност наставка процеса повратка, али су и осудили инциденте усмерене против Драгице Гашић.

„Неприхватљиви су покушаји застрашивања неког ко жели да се врати својој кући и живи у миру са својим суседима, поручили су из ове мисије.

Прецизирали су да је правни оквир на Косову поводом повратка јасан, те су позвали све укључене стране да подрже владавину закона. Такође су позвали грађане да пријаве полицији починиоце инцидената усмерених против Гашић.

Подсетимо, Драгица Гашић је прва српска повратница у Ђаковици. Након што је крајем јуна јавност упозната са тим да се Гашић вратила да живи у Ђаковици, једанаест невладиних организација из ове општине затражило је од локалних власти да је што пре иселе и најавило подношење петиције косовској влади.

Пре три дана уједно је Општина Ђаковица и поднела тужбу, путем које је затражила да се Гашић „поништи уговор о издавању стана са захтевом за привремену меру“.

Ова повратница је у више наврата изјављивала да се напади на њену кућу дешавају свакодневно, а да у продавницу и пекару иде само у пратњи полиције. Уједно, јуче су поједини медији известили су о томе да су пријатељу српске повратнице избушене гуме на аутомобилу и скинуте регистарске таблице насловљене на Нови Пазар.

Претходно су инциденти усмерени против Драгице Гашић, позив за исељење, као и подизање тужбе за одузимање стана наишли на осуду невладиних организација како у Приштини, тако и у Београду.

(Коссев, 09. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print