Покрет за одбрану Косова и Метохије

Танин: Оно што се недавно видело на КиМ могло да доведе до рата

Фото: Снимак екрана

Специјални изасланик генералног секретара УН Антонија Гутереша и шеф Унмика Захир Танин изјавио је данас на седници Савета безбедности да је недостатак политичког разумевања довео до недавних ескалација тензија на КиМ, и да је оно што се недавно видело на КиМ могло да доведе до рата.

“Као што је рекао Борељ унилатералне и некоордионисане акције које угрожавају стабилност су неприхватљиве. Проблеми морају да се ресавају у оквиру дијалога уз посредство ЕУ. Последње акције су продубиле јаз на северу и довеле до јаких реакција у Београду и учиниле су још потребмиј повратак дијалогу”, рекао је Танин.

Танин је казао да је био укључен у разговор са актерима, нарочито у УН, као и са командантом Кфора и представницима ЕУ.

“ЕУ би требало да буде еуфемизам који ће бити употребљен за појачање дијалога, али историја у региону се стално понавља и стално се догађају мали инциденти, који су покренули нестабилно окружење.

Он наводи да су они који су били укључени у смиривање тензија поздравили састанак председника Србије Александра Вучића и привремених институција Аљбина Куртија.

“Наглашавам важност континуираног дијалога Вучића и Куртија. Ово јесте изазов за институције ЕУ, али оно што сам приметио са представницима међнародних заједница је да упркос несугласица не постоји алтернатива одрживом ангажману у дијалогу. Важно је подржати све иницијативе који могу да помогну у подстицању односа”, рекао је Танин.

Он је подсетио на недавну ескалацију тензија на КиМ, 20. септембра на прелазима Брњак и Јариње око регистраских таблица, као и од 13. октобра када су власти у приштини наводно спроводиле акцију против кријумчарења.

Како је рекао примећено је да нема комуникације, као и да приоритет није дат одржавању безбедне и мирне средине.

“Дајем свој глас против унилатералних акција и за одговорно руководство. Поверење у преговоре је најважнији елемент и поверење у институције задужене за то. Будући да се ближе локални избори потребно је испунити висока очекивања људи за промену. Оно што народ тражи јесте одговорна влада, укључујући одговорно спровођење реформи. Штавише они желе да јавне институције раде на благостању људи и желе већу једнакост, поузданост и праведност”, рекоа је Танин.

Он је казао да је разговарао са Куртијем који га је уверио у своју посвећеност реформама, као и да га је он посаветовао да се посвети поновној изградњи поверења које је на КиМ нарушено и посвети се дијалогу Београда и Приштине.

Како је нагласио неопходно је зрело и одговорно приступање проблему и прошлости и додао да треба избегавати националистичке изјаве које служе убирању политичких поена.

“Иницијатива Отворени Балкан који подстиче Вучић јесте обећавајући корак упркос несугласицама. Пандемија наставља да представља велики изазоив за КиМ и регион и важно је ублажити социо економске последице”, закључио је Танин.

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print