Покрет за одбрану Косова и Метохије

Тачи и остали траже списак сведока

Фото: Коссев

Вест је ажурирана

17.05 – Припремају се три извештаја вештака, чека се одобрење за пет међународних сведока

И ова статусна конференција започела је са расправом о процесу обелодањивања. Тужилаштво је и данас тврдило да обелодањивање врши у складу са правилима, док је одбрана такве наводе демантовала.

Тужилаштво је саопштило да су од последње статусне конференције поднели више комплета материјала, али и два захтева за заштитне мере – 4. јуна и 8. јула. Потврдили су да ће додатне материјале подносити и у наредним данима.

Такође су најавили подношење још једног захтева за заштитне мере, већ сутра, а који се односи на повезане доказе за сведоке, за које су већ поднете или одобрене заштитне мере.

Прецизирали су да имају укупно три извештаја вештака који се припремају, али и саопштили да још увек нису извршили обелодањивање за заштитне мере, за пет „међународних сведока“.

„Постоји приближно пет међународних сведока за које још увек нису добијена одобрења“, поручили су из Специјалног тужилаштва.

Одбрана Хашима Тачија жалила се због одлагања обелодањивања, између осталог, и због извештаја вештака – због тога што се они још увек припремају.

Лука Мишетић, нови адвокат Хашима Тачија, затражио је од судије за претходни поступак да одреди рок за обелодањивање ових извештаја, те да он буде пре подношења претпретресног поднеска тужилаштва.

Тужилаштво касни са обелодањивањем – Весељи да се брани са слободе

Назначио је да је то и те како релеватно за припрему одбране за суђење.

Ник Кауфман, адвокат Кадрија Весељија, такође је критиковао тужилаштво због кашњења у обелодањивању. Назначио је да је обаледањено само 43 одсто укупног материјала, и пожалио се уједно на одлагање подношења претпретресног поднеска тужилаштва.

Пожалио се и на то што је као крајњи датум за подношење захтева за одређивање заштитних мера одређен 4. јун, док је је тужилаштво слало своје захтеве и након овог датума.

Управо због тога поново је затражио од судије за претходни поступак да се његовом клијенту дозволи да се брани са слободе.

Адвокат Реџепа Сељимија, Дејвид Јанг, сложио се са одбраном Весељија и Тачија.

Тужилаштво се, међутим, потом поново огласило.

Тврде да наводи одбране нису у складу са реалношћу процеса обелодањивања пре почетка суђења.

Сматрају да је количина материјала који су обелоданили и те како довољна, а када је реч о кашњењу – кажу да се труде да се придржавају рокова и да ће своје обавезе испунити ове недеље.

Када је реч о извештајима вештака и притужбама одбране, назначили су да су наишли на потешкоће, да један од вештака није добио дозволу да сведочи, па су тражили другог.

Обелодањен материјал заплењен током хапшења

Данас се разговарало и о обелодањивању материјала заплењеног током хапшења осумњичених.

Одбрана Јакупа Краснићија потврдила је да је добила јуче материјал из тужилаштва који је био у његовом поседу током хапшења, а потом и тужилаштво – да је обелоданило два комплета заплењеног материјала који се сматра потенцијално ослобађајућим.

Ко ће да сведочи, а ко неће?

Одбрана оптужених данас је такође затражила од тужилаштва да потврди које ће сведоке позвати да сведоче током суђења, а које „вероватно неће“.

Прецизирали су да од тужилаштва траже листу потенцијалних сведока са одређивањем приоритета – ко ће од сведока да сведочи, и за које се претпоставља да неће, и да им се она достави до 2. августа.

„Све док одбрана не буде знала шта тужилаштво намерава да уради током суђења, а има стотине сведока, можемо изгубити пуно времена за припрему за сведоке, а док тужилаштво већ зна да их неће позвати“, казао је адвокат Реџепа Сељимија, Дејвид Јанг.

„Позивање на стотине потеницијалних сведока није нешто што се може рећи у овом предмету, већ смо обелоданили материјал за сведоке које желимо да позовемо“, поручило је, са друге стране, тужилаштво.

Кажу да је материјал достављен одбрани и да то није списак могућих сведока, већ сведоци на које ће се „ослонити“ током суђења.

А када је реч о томе да ли ће и ко сведочити, тврде да сада не могу да говоре о томе.

Из тужилаштва су, међутим, потом прецизирали да је мали број сведока на чије се изјаве позива тужилаштво у оптужници, а које не намерава да позове да сведоче.

„Зато није објављен материјал за ове сведоке“, поручили су.

 

Потом се разговарало о превођењу докумената. Одбрана Кадрија Весељија је и данас затражила да се сваки документ преведе на албански језик.

Други адвокати одбране су такође указали на потребу превођење са албанског на енглески и обрнуто, те изнели закључак да постоје многа документа која нису преведена.

 

Тачијев адвокат: Тужилаштво и одбрана живе у паралелним световима

У наставку статусне конференције расправљало се о истрагама тужилаштва и одбране.

Тужилаштво је најавило да ће спроводити истражне радње још „извесно време“.

Такође су поручили да ће, уколико се појаве додатни докази, судски панел морати да донесе одлуку о томе да ли ће они моћи да се користе у поступку или не.

Одбрана је на ову констатацију тужилаштва поручила да њихове истраге не могу трајати заувек и нагласили значај потпуног обелодањивања материјала и подношења претпретресног поднеска, а како би и сами могли успешно да припреме одбрану.

Уједно су више пута подсетили на раније наводе тужилаштва – да ће бити спремно за суђење на лето, те констатовали да, упркос најавама, оно и дан данас није спремно за суђење.

Тужилаштво се потом поново огласило, наводећи да одбрана погрешно помиње истраге тужилаштва као нешто што омета истраге одбране.

Кажу да, када су у питању оптужбе одбране – да тужилаштво врши „штетна одлагања“ и да није спремно за суђење – да оне нису засноване на чињеницама.

Подсетили су да је сврха претпретресне фазе поступка – да се омогући процес обелодањивања, али и назначили да оно има свој ток.

Нагласили су да су у року од 6 недеља од почетка поступка одбрани доставили више од 1.800 доказних материјала и сведочења више од 100 сведока.

Још једном су подцртали да поштују рокове и да ће наставити са редовним обелодањивањем.

„За 170 сведока нема одложеног обелодањивања“, нагласили су.

Одговарајући на наводе тужилаштва, адвокат Хашима Тачија поручио је да је очигледно да тужилаштво и одбрана живе у паралелним световима.

„За 102 од 200 сведока нећемо знати идентитет најраније 30 дана пре почетка суђења“, казао је Лука Мишетић.

Подцртао је да познавање идентитета сведока олакшава припрему за унакрсно испитивање, те још једном нагласио да још увек постоји материјал који тужилаштво треба да им обелодани.

Није се сложио са констатацијом тужилаштва да је одбрана „савршено“ у могућности да се припреми за суђење, а поготову због тога што још увек није објављен претпретресни поднесак.

Говорећи о својој истрази, скоро једногласне су биле поруке адвоката четворице оптужених – да неће моћи да почну „смислену истрагу“ док тужилаштво не обелодани сав материјал.

„Весељи сматра да је талац, док тужилаштво одлаже поступак“, поручио је уједно адвокат Кадрија Весељија, Бен Емерсон.

15.22 – Почела шеста статусна конференција у случају Тачи и остали

Управо је почела шеста статусна конференција у поступку који се води у Хагу против бивших лидера ОВК – Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија.

Конференцију можете пратити уживо овде.

Статусном конференцијом председава судија за претходни поступак, Николас Гију, а осим представника тужилаштва и одбране, како је најављено, присуствоваће и заступник жртава.

Данас ће се разматрати до сада остварен напредак у случају који се води пред овим судом, тј. обелодањивање доказа, истраге тужилаштва и одбране, алиби, те процес превођења документације.

Такође ће се расправљати и о обелодањивању материјала заплењених током хапшења, а разговараће се и о листама сведока.

Претходна, пета статусна конференција, одржана је 19. маја.

На овој конференцији одбрана је затражила да им се достави заплењен материјал током акције хапшења оптужених, а разговарало се и о обелодањивању материјала тужилаштва.

На овој седници је уједно тужилаштво најавило да ће свој претпретресни поднесак доставити средином октобра, што је наишло на критике адвоката одбране и предлога да се оптужени пусте да се бране са слободе.

Међутим, недавно је оптуженима још једном продужена мера притвора, уз аргументе да и даље постоје ризици од бекства, опструкције поступка и понављања кривичних дела против оних који се супротстављају ОВК.

Претходна, четврта статусна конференција против Тачија и осталих одржана је 24. марта. Њу је обележила скоро двосатна расправа око тачака на којима одбрана највише инсистира, а то је обелодањивање доказног материјала тужилаштва који се тиче сведока, као и захтева да тужилаштво што пре поднесе претпретресни поднесак. Претходна – трећа статусна конференција одржана је 16. фебруара.

Судија за претходни поступак Специјализованих већа, Николас Гију, одбијао је претходно у више наврата захтеве одбране оптужених за привремено пуштање на слободу, такође уз констатацију да и даље постоји ризик од бекства, опструкције судског поступка и понављања кривичних дела оптужених.

Ова судска одлука је у складу и са захтевом Специјалног тужилаштва у Хагу за продужење мере притвора.

У међувремену одбрана сво четворо оптужених наставља са подношењем нових жалби на одлуку Специјалног суда о неукидању мере притвора.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи ухапшени су у Приштини 4. односно 5. новембра према налогу судије Специјализованих већа, а након што им је 26. октобра потврђена оптужница у 10 тачака и од тада су у притвору.

Они су у оптужници Специјализованог тужилаштва означени као део групе која се терети за удружени злочиначки подухват односно ратне злочине „незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе“, „суровог поступања“, „мучења и убиства“, као и злочина против човечности, као што су „затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони“.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 21. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print