Покрет за одбрану Косова и Метохије

Тимоти Лес и даље за “промену граница”

Фото: АТВ

Истраживач британског Центра за геополитике Тимоти Лес оценио је да за актуелни спор Београда и Приштине неће бити одлучујуће питање регистарских таблица, јер оно није егзистенцијално ни за једну страну, али додаје да не верује да ће иједна страна направити и мали компромис.

“Мислим да ово последње распламсавање вероватно представља важан тренутак у ширем сукобу око статуса Косова, јер Албанци јасно стављају до знања да, након деценије застоја, више нису спремни да прихвате незадовољавајући статус као и да траже да се промени политичка стварност на терену”, рекао је Лес за Тањуг.

Он истиче да постоје различити сценарији решења ситуације, од војног до преговарачког, који би очигледно био пожељнији, као и да лично сматра да се питање Косова не може решити потраже да се промени политичка стварност на терену уским условима које постављају ЕУ и САД, већ да се мора узети у обзир шира српска и албанска питања и нерешено питање граница.

“Питање за спољне актере је да ли су спремни да се суоче са овим или ће уместо тога истрајати на идеји да Београд и Приштина морају да постигну споразум који искључује свако разматрање ширих питања. По мом мишљењу, то повећава ризик од неконтролисаног и потенцијално насилног исхода, како тренутно изгледају тренутна дешавања”, рекао је Лес.

Он сматра да позиција председника Србије Александра Вучића није лака, што се види,како каже, из његових недавних јавних наступа, као и да он вероватно страхује да ће Албанци победити, јер САД и Европљани немају интерес или средства да их зауставе.

Како каже, Вучић тренутно примењује “средњи курс” тако што одбија да испуни главни захтев Приштине, а нуди могућност преговора.

“Вучић има опције, али ниједна није савршена. Најједноставнија опција била би да се призна кључни захтев Приштине за признавање косовских регистарских ознака, што би неутралисало непосредну конфронтацију и угодило и ЕУ и САД. Међутим, ово би вероватно подстакло Приштину да предузме даље кораке, да потврди своје присуство на северу и оконча сваку наду у оснивање Заједнице српских општина”, рекао је Лес.

Такође, сматра да би то би довело до застоја регионалне стратегије којој тежи Вучић, а која има за циљ и да ојача позицију српске дијаспоре.

Како је рекао, Србија има могућност и да распореди своју војску на север Косова и припоји територију која би гарантовала положај Срба северно од реке Ибар.

“Чињеница да је Србија мобилисала своју војску значи да руководство задржава ову опцију. Међутим, то би био драматичан развој догађаја и носио би знатне ризике, пре свега по безбедност Срба и њихове имовине јужно од Ибра, који би били приморани да се ослањају на Кфор и његове невољне западне присталице. Могу да разумем зашто Вучић жели то да избегне”, рекао је Лес.

Говорећи о понашању ЕУ у целој ситиацији, Лес каже да је она пре свега забринута за своје интересе јер избегава потенцијално дестабилизујућу конфронтацију у свом непосредном суседству, а такође, не зна како да реши спор који је довео до последњег појачања тензија.

Како је рекао, ЕУ има ограничену полугу утицаја због своје неспремности да интегрише Балкан у ЕУ и упорно искључује могућност прилагођавања граница која би могла да буде основа за споразум.

Он је истакао да је свестан да Србија перципира ЕУ као пристрасну, мада не зато што су антисрпски оријентисани.

“Њихов положај боље се објашњава апатијом и исцрпљеношћу. Европски лидери нису заинтересовани за Балкан када има о много чему другом да се размишља, а још мање о детаљима регистарских ознака аутомобила. Вероватно мисле да би Србија требало да попусти због мира и лакшег живота. Што се тиче очигледног изједначавања две стране од стране ЕУ, Србија има право да се жали, али став ЕУ није мотивисан нечим што је Србија учинила, већ страхом од онога што би могла да учини”, рекао је Лес.

Како је рекао, актуелна ситуација на административним прелазима је део поновних покушаја Приштине да успостави ауторитет на северу Косова, а да су им то омогућиле међународне околности.

Према његовим речима, Албанци су проценили да дијалог уз посредство ЕУ неће постићи њихове циљеве и да повлачење САД из Авганистана упућује на то да САД жели да се повуче из периферних спорова у који су се заплеле, због чега Приштина сматра да мора да преузме иницијативу, за коју верује да неће платити високу цену.

Како је оценио иницијатива за те потезе Приштине потекла је из саме Приштине пре него од неког спољног фактора.

“Ни Европљани ни Американци не желе нестабилност на КиМ, обратно. Њихова слабост и пасивност значе да Албанци осећају да могу да делују једнострано да би заступали своје основне интересе”, рекао је Лес.

Одговарајући на питање каква је политичка судбина косовског премијера Аљбина Куртија, Лес каже да је његова позиција много јача, да има велику заступљеност у парламенту и велику подршку грађана.

“Не видим никакве шансе да Бајденова администрација утиче на Куртијев пад, као што је то учинио Трамп 2019. године. Сходно томе, Србија ће у догледној будућности морати да га прихвати као животну чињеницу”, рекао је Лес.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Танјуг/Косово онлајн, 27. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print