Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Традиционално паљење Бадњака широм Косова и Метохије

 

Уочи Божића, а након јутарње литургије и ове године је традиционално организовано освећење и паљење Бадњака испред цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици.

У ишчекивању најрадоснијег хришћанског празника грађани су почели да се окупљају испред овог храма око 16х, а међу њима је био и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Освећењу и паљењу бадњака присуствовали су и челници Српске листе, међу њима представници локалне власти, представници косовске владе и посланици у косовској скупштини, али и посланици у српском парламенту.

Грађанима се испред цркве обратио протојереј Милија Арсовић уз поруке о важности овог празника за српски народ.

„Ове године Бадње вече славимо око нашег храма много скромније због епидемије“, рекао је он додавши да је епископ Теодосије дао благослов да ове године не буде послужења, управо због епидемије.

Оно послужење које се раније обично нудило испред цркве, ове године послато је у болницу у Косовској Митровици у којој се лечи око 60 ковид пацијената, саопштио је протојереј.

„Нека вам је ово вече Бадње било радост, да молитву и радост понесете у вашим домовима. И да Бог да да славимо у боља времена“, поручио је протојереј окупљеним верницима пре него што је уследило паљење бадњака.

Паљење бадњака пратио је и ватромет.

Услед већег броја окупљених на платоу испред цркве током паљења бадњака, није било могуће одржати дистанцу, иако су на то позивали свештеници.

Став