Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Тужилаштво користи Тачијеве изјаве са саслушања као аргумент за одбијање захтева бранилаца

Крајњи рок до када је Канцеларија специјалног тужиоца обавезна да достави све доказе против четворице бивших лидера ОВК њиховим браниоцима је 31. мај 2021. године, пише Коха.

Претпретресни судија Николас Гију у понедељак увече донео је оквирну одлуку за постепено објављивање доказа против четворице бивших вођа ОВК који су у притвору у Хагу због ратних злочина.

Тужилаштво сматра да суђење треба да започне на лето следеће године и успротивило се захтеву адвоката оптужених да им се да више времена за припрему одбране. Према мишљењу Тужилаштва довољно је неколико месеци да се браниоци припреме.

Како наводи Коха, главни тужилац Џек Смит као аргумент за ову тврдњу користио је изјаву Хашима Тачија дату током саслушања у Специјализованом тужилаштву. Према овом документу, Тачи је рекао да Генералштаб ОВК у годинама за које је оптужен није имао никаква овлашћења.

“Тачи је негирао било какву одговорност за злочине које су починили припадници ОВК, у више наврата тврдећи да ни у једном тренутку 1998. или 1999. године ни он, ни било који члан Генералштаба, није имао никакву надлежност над ОВК. Као што је поменуто на статусној конференцији, ови наводи додатно оповргавају тврдње одбране да се припрема и да истрага може започети тек након завршетка обелодањивања свих доказа“, наводи се у документу Специјализованог тужилаштва.

До сада Тачијева изјава Специјализованом тужилаштву није објављена у јавности.

Тачи је један од ретких који се у фази истраге сложио да да изјаву у Хагу. Јакуп Краснићи и Кадри Весељи бранили су се ћутањем. Рамуш Харадинај, Сами Љуштаку, Шукри Буја, Сокољ Башота и Бљерим Кући такође су се бранили ћутањем.

С друге стране Реџеп Сељими дао је изјаву у Хагу, али је по повратку јавно рекао да му је Тачи преко неких људи саветовао да се брани ћутњом.

“Извршен је притисак на мене да одустанем и не говорим у Специјалном суду. Нисам имао директну комуникацију са Тачијем, али сам имао наређења са свих страна да тамо не говорим. Имао сам поруку од Тачија и људи око њега да је боље да се бранимо ћутањем. Али он то није учинио само на моју адресу, већ је убедио неке друге. Најдуже је говорио у Специјалном суду, четири дана“, рекао је Сељими.

Тачи је држао у тајности разговор у Тужилаштву и чињеницу да је разговарао са тужиоцем, док се већина особа бранила ћутањем, подсећа Коха.

Извор: Kosovo-onlinе

Фото: Видео принт

Став